Hulp bij ondernemen
Tekst: Karin Eegdeman
Wanneer u overweegt om een pension of hotel in Oostenrijk over te nemen, is alle hulp welkom. En hulp is zeker aanwezig! Er zijn verschillende instanties waar u terecht kunt. Allereerst uiteraard de Oostenrijkse Kamer van Koophandel (Wirtschaftskammer Österreich), die hulp biedt bij het starten van een onderneming. Denk aan het kiezen van de juiste ondernemingsvorm of de diploma’s die u nodig heeft om het bedrijf dat u wilt kopen ook te mogen runnen. De mensen die er werken zijn in het algemeen zeer behulpzaam en vinden vaak zelfs vrijstellingsmogelijkheden waaraan u zelf niet denkt. Zo hebben ze informatie over subsidies voor nieuwe ondernemingen, iets waar u vaak recht op heeft als u in de laatste vijf jaar geen onderneming heeft gehad. Het gaat dan om het zogeheten Neugründungs-Förderungsgesetz (NeuFöG), in het leven geroepen om kosten te sparen bij de start of overname van een bedrijf. Het is dus zeker de moeite waard contact op te nemen (wko.at).
Een andere handige site is: usp.gv.at. Op dit landelijke ondernemersportal van de overheid vindt u allerlei informatie over het starten en hebben van een onderneming in Oostenrijk, bijvoorbeeld over belastingen en sociale premies, personeel én de vele subsidies (Förderungen) die het land rijk is. Naast de algemene subsidies zijn er diverse subsidies speciaal in het leven geroepen om het toerisme te bevorderen. Denk aan subsidies voor het overnemen van het pension of hotel, voor innovaties of specifiek voor jonge ondernemers. Op deze site wordt ook doorverwezen naar de sites van de Bundesländer, zoals salzburg.gv.at of tirol.gv.at. De deelstaten kennen ieder afzonderlijk weer eigen subsidievormen.
Een laatste, misschien minder voor de hand liggende ‘helpende hand’, is de lokale bank waar u uw financiering heeft geregeld. Daar hebben ze vaak enorm veel kennis van de actuele (subsidie-)mogelijkheden en het loont dus zeker de moeite om ernaar te vragen.
Naast subsidies voor startende ondernemers en voor de toeristische sector kent Oostenrijk ook veel subsidies voor investeringen in energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een verwarmingsinstallatie op basis van olie, het aanbrengen van zonnepanelen of bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie van een pand. U kunt hiervoor meestal subsidie danwel een lening zonder of met een zeer lage rente krijgen. Hoe meer maatregelen u tegelijkertijd neemt, hoe hoger de subsidie kan uitvallen. Informatie hierover vindt u op de site van het betreffende Bundesland.
Bij subsidies voor het starten van een onderneming of een ander bedrijf in het toerisme maakt het niet uit hoe lang (of kort) u in Oostenrijk woont. Bij subsidies op energiebesparende maatregelen is het vaak wel een voorwaarde dat u minstens twee jaar in Oostenrijk woonachtig moet zijn. Met subsidies tot soms wel 25 procent van de investeringssom kan het de moeite waard zijn om even te wachten tot na die tijd!
Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.
Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl