Corona en huizenprijs
Tekst: Karin Eegdeman
Het coronavirus heeft onze levens behoorlijk op de kop gezet. De vraag is of dit ook gevolgen heeft voor de prijsontwikkeling van tweede huizen in Oostenrijk. Laten we eerst even te kijken naar de pre-corona situatie. Mede door de lage rente op uw spaargeld en de economisch zeer goede tijden was er de laatste jaren erg veel vraag naar onroerend goed in Oostenrijk. Zoveel zelfs, dat de vraag groter was dan het aanbod. Het gevolg: stijgende prijzen – zeker in de meer toeristische gebieden.
Door corona blijken nu vooral verre reizen minder gevraagd en dat zal misschien nog een tijd zo blijven: Mensen betwijfelen of vliegen wel zo veilig is en voor veel landen geldt nog steeds code oranje. Bestemmingen dichter bij huis, zoals Oostenrijk, zijn echter niet minder populair geworden. Omdat we bovendien in een economisch lastige tijd zitten, zou de rente voorlopig wel eens laag kunnen blijven. Geld op een spaarrekening is dan niet zo interessant . Omdat economische onzekerheid zich daarnaast vaak vertaalt in fluctuerende aandelenkoersen, is het voor veel mensen evenmin een goed moment om in aandelen te stappen. Investeren in steen is juist in onzekere tijden een goed alternatief, omdat de waarde ervan in het algemeen minder schommelt.
Dat mensen door de coronacrisis onzeker zijn over hun financiële toekomst (bijvoorbeeld als hun baan op de tocht staat) kan er wel toe leiden dat de vraag naar tweede huizen afneemt. Normaal gesproken zouden de prijzen dan dalen. Het aanbod van tweede huizen is in Oostenrijk echter zo schaars, dat de vraag er naar verwachting ook de komende tijd groter blijft dan het aanbod. Daardoor zullen de prijzen op niveau blijven en misschien zelfs licht stijgen – zeker voor onroerend goed in de toeristische gebieden waar u als investeerder in geïnteresseerd bent.
Dat het wintertoerisme verandert, ligt voor de hand. Met veel mensen opgepropt in een skilift of tijdens de après-ski… dat zou wel eens tot het verleden kunnen behoren. De vraag naar wintersport zal echter wel blijven bestaan. Wanneer mensen de komende jaren bovendien minder ver blijven reizen, staat verhuur van uw appartement of woning niets in de weg en kunt u nog altijd een mooi rendement op uw investering halen.
Voor horeca (restaurants, bars, maar zeker ook hotels en pensions) is de situatie minder gunstig. De algemene verwachting is dat het in Oostenrijk tot 2023 of 2024 zal duren voordat de sector weer op het oude niveau is. Uiteraard is hier de locatie belangrijk: de vraag naar onderdak in de toeristische gebieden in de Alpen zal groter zijn dan die naar een conferentiehotel in de stad. Niettemin: wanneer u overweegt om in Oostenrijk een pension of Gasthof over te nemen, is het verstandig goed onderzoek te doen naar de impact van corona op het betreffende pand. Tot slot: Door corona hebben we de tijd gehad om na te denken over onze toekomst en willen meer mensen dan ooit elders opnieuw beginnen. En bij toenemende vraag gaat de prijs juist… inderdaad, omhoog!
Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.
Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl