Im Weissen Rössl
Romantisch ’traditionshotel’ met strand
De meeste hotels moeten vechten voor naamsbekendheid. Dat probleem heeft Im Weissen Rössl niet. Zelfs bijna honderd jaar na de première van de gelijknamige operette van Ralph Benatzky uit 1930 komen fans van heinde en ver op ‘bedevaart’ naar het hotel aan de Wolfgangsee. ‘Ik wil helemaal niet bekender zijn, want ik ben bekend om het verkeerde’, verzucht Rösslwirtin Gudrun Peter, die het hotel in vijfde generatie runt.
Dat zit zo: In de operette wordt hoofdkelner Leopold verliefd op Josepha, de kordate bazin van hotel Im Weissen Rössl, die op haar beurt weer verliefd is op een van haar stamgasten. Uiteraard vinden Leopold en Josepha na veel verwikkelingen het geluk, maar tussendoor leidt de service onder Leopolds jaloezie en zijn de gasten ontvreden. En wie wil er nou geassocieerd worden met een hotel, hoe romantisch ook, met een Falty Tower-achtige service? Gudrun Peter in elk geval niet. Zij wil dat gasten afkomen op waar Im Weissen Rössl in werkelijkheid al generaties voor staat: Een viersterren-superior-hotel met familiaire sfeer, uitstekende service, verfijnde keuken, comfortabele kamers, moderne spa en wellnessfaciliteiten en – wel net als in de operette – die prachtige ligging direct aan de oever van de Wolfgangsee. Het hotel heeft zelfs een eigen zwembad in het meer (het Seebad) dat het hele jaar door wordt verwarmd (30 graden).
Overnachten als een keizer
Hotel Im Weissen Rössl bestaat uit negen historische panden in het centrum van St. Wolfgang, die onderling ook met een loopbrug (Rössl-Brücke) zijn verbonden. De in totaal negentig kamers en suites zijn stuk voor stuk individueel ingericht. Veel kamers hebben uitzicht op de Wolfgangsee, wat al een weids gevoel geeft. De zogeheten Kaiserzimmer – hebben zelfs een balkon direct aan het meer. Daar lijk je boven het water te zweven (en moet je de verleiding weerstaan erin te duiken) en is het uitzicht (blauw meer en bossen en bergen op de andere oever) ansichtkaart-waardig. Een deel van die Kaiserzimmer is ingericht met antieke meubels (als in de keizertijd), anderen juist eigentijds – maar wel persoonlijk aangekleed met onder andere mooie foto’s en/of affiches die refereren aan de operette en de latere verfilmingen ervan.
Want ja, de bekendheid van de operette mag dan soms een last zijn, verloochenen wil Gudrun Peter dat verleden evenmin. Daarom zijn er in de gangen telkens kleine ‘exposities’ rondom thema’s die met de operette en de latere verfilmingen ervan of de geschiedenis van het hotel te maken hebben. Zo staat in één gang het bed van filmster Emil Jannings. De initiatiefnemer van de operette woonde aan de Wolfgangsee, was de familie Peter bevriend en liet zijn meubels na aan de toenmalige Rösslwirtin.
Van bierbrouwers naar hotelliers
Eén gang belicht ook de geschiedenis van de familie Peter zelf, bierbrouwers die in 1711 vanuit Geiselhöring in Neder-Beieren naar St. Wolfgang kwamen en daar de Peterbräu oprichtten. Johann Paul Peter kocht hotel Im Weissen Rössl in 1912 van de vorige eigenaarsfamilie Drassl. Na tal van uitbreidingen, verbouwingen en moderniseringen wordt het nu geleid door Gudrun Peter, die met haar drie kinderen ook in het hotel woont.
De huidige Rösslwirtin staat achter het verleden, maar laat ze zich er niet door verlammen. Dat gold ook al voor haar voorgangers, die altijd met hun tijd zijn meegegaan. Nu is duurzaamheid een hot item, maar het ‘Weisse Rössl’ wordt al 40 jaar verwarmd en gekoeld met energie uit het meer. De Saibling (een soort zalmforel) die in de restaurants op tafel komt (en die ze hier Rössling noemen), wordt zonder antibiotica gekweekt in eigen wateren. En in de delicatessenwinkel Rösslerei is alles huisgemaakt (zoals bonbons, chocolade, likeuren, jam, mueslirepen en siropen) of (met name schnaps, bier en wijn) afkomstig van vertrouwde partners. Helemaal van deze tijd dus.
Tegelijk klinkt op het Rössl-terras, direct aan het water, nog steeds muziek uit de operette en kun je jezelf laten vereeuwigen met een bordkartonnen kelner Leopold. Als nog steeds zo veel mensen speciaal vanwege hem op dit terras neerstrijken – als is het maar voor een kop koffie met huisgemaakt gebak – dan zou het immers ongastvrij zijn om niet eens een beetje te voldoen aan hun behoefte aan nostalgie.
Markt 74 in St. Wolfgang im Salzkammergut, weissesroessl.at/nl
Lustspel, operette, film, hotel
Im Weißen Rössl am Wolfgangsee,
Dort steht das Glück vor der Tür
Und ruft dir zu: “Guten Morgen!
Tritt ein und vergiss deine Sorgen!”
Und musst du dann einmal fort von hier,
Tut dir der Abschied so weh.
Dein Herz, das hast du verloren
Im Weißen Rössl am See!
Aldus het refrein van het wereldberoemde lied uit de operette Im Weissen Rössl am Wolfgangsee, over de verliefde hoofdkelner Leopold en de kordate Rösslwirtin. De operette was gebaseerd op de gelijknamige komedie die Oskar Blumenthal en Gustav Kadelburg in 1896 tijdens een verblijf in Bad Ischl hadden geschreven. In 1930 groeven acteur (en lagere Oscarwinnaar) Emil Jannings en regisseur Erik Charell het stoffig geworden toneelstuk weer uit en maakten er een grote operette-revue van. Ralph Benatzky en vele anderen (onder wie Robert Stolz) componeerden de opzwepende muziek,
De eerste uitvoering, op 8 november 1930 in het Großes Schauspielhaus in Berlijn was een gigantische productie met groot orkest en verschillende dansensembles. Vooral dankzij de muziek – van swingende jazz tot gevoelige ballades – werd het een groot succes. Sindsdien galoppeert de operette de wereld over en is ze in vele talen vertaald. Ook is ze vaker verfilmd, waarbij vooral de verfilming uit 1960 met Peter Alexander als Leopold en Waltraut Haas als Rösslwirtin een ongeëvenaard succes werd.
Vraag is hoe het ‘echte’ hotel Im Weissen Rössl in dit succesverhaal past? In het originele versie eigenlijk niet. De inspiratie voor de Rösslwirtin uit het lustspel van 1896 was de bazin van Gasthaus “Weißes Rössl” in het plaatsje Lauffen bij Bad Ischl, waar co-auteur Oskar Blumenthal een villa bezat. Leopold én het liefdesverhaal zijn gebaseerd op Leopold Peter, hoofdkelner in een hotel in Bad Ischl en toevalligerwijs wel een verre verwant van de familie van Gudrun Peter.
Pas met de operette verhuisde het gebeuren naar de Wolfgangsee in het Salzkammergut en het hotel Im Weissen Rössl. Initiator Emil Janning had een villa in Strobl aan de Wolfgangsee en kwam regelmatig op bezoek in het hotel, als stamgast en goede vriend van de familie Peter. Vandaar die verplaatsing. Ook de film uit 1960 werd aan de Wolfgangsee opgenomen. De buitenopnamen in de zomer op originele locaties in Sankt Wolfgang, dus ook bij het hotel (al staat het terras in de film op een andere plek dan in werkelijkheid); de binnenopnames in de herfst in Bad Ischl en in filmstudio’s in Wenen. In het hotel zelf is dus, helaas voor de fans, geen enkele scene opgenomen.
Kijk en luister hier naar bovenstaand nummer uit de film Im Weissen Rössl met Peter Alexander als zingende kelner.
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Meer Salzkammergut
Im Weissen Rössl
Biohotel Stanglwirt
Zugspitz Resort
Eggerwirt
Biohotel
Der Daberer
Almesberger
St. Martins
Therme & Lodge
Hotel Tirol Fiss
Waidringer Hof
Gradonna Mountain Resort
Inselhotel Faakersee
Das Ronacher
Hotel Post
Lermoos
Boetiekhotel
Gesundhotel
Bad Reuthe
Ayurveda Resort
Mandira Styria
Kuschelhotel Seewirt Mattsee
Puradies
Naudererhof
Alpin Art und Spa
Tuffbad
Parktherme
Bad Radkersburg
Suite in Schönbrunn
Burg Clam
Alpenresort Schwarz
Übergossene Alm
Aqua Dome
Mountain Resort Feuerberg
Rogner Bad Blumau
Schloss Obermayerhofen
Schloss Kapfenstein