Traditie & Gebruiken / Column

Kaisergeburtstag

Tekst: Reinildis van Ditzhuyzen
Rondom de 18e augustus staat Bad Ischl (Opper-Oostenrijk) geheel in het teken van de verjaardag van keizer Franz Jozef I. Een week lang vinden er tal van festiviteiten plaats in de keizerstad.
Kaisergeburtstag: Aankomst per trein

Kaisergeburtstag: Aankomst per trein © Bad Ischl

Oostenrijk is sinds 1918 een republiek, maar de verjaardag van de keizer wordt nog altijd gevierd. De keizer is natuurlijk Franz Joseph I, 68 jaar lang (1848-1916) heerser over het Habsburgse rijk. Vooral in Bad Ischl in Opper-Oostenrijk, waar hij  elke zomer in de Kaiservilla verbleef, werd de 18e augustus, zijn verjaardag,  opgeluisterd met défilés en huldebetuigingen.Een paar jaar geleden was ik daar ook bij.

Kaisergeburtstag begon met een Gedenkmesse in de stampvolle stadskerk. Op de eerste rij zat de eregast: aartshertog Markus van Habsburg, Franz Josephs achterkleinzoon en huidige bewoner van de Kaiservilla. Buiten de kerk stonden de regimenten van de vroegere kroonlanden in historische uniformen opgesteld. Hun commandanten meldden zich bij Aartshertog Markus – net als vroeger bij zijn voorvader.

Het massaal toegestroomde publiek was vooral in Dirndl, Loden en Lederhosen gekleed. Ook dat heeft met de keizer te maken, die graag in Tracht liep. Als Hoogstdezelve het doet, dacht men, dan doen wij het ook. Zo werd klederdracht salonfähig en is de Kaiserjanker het populairste mannenjasje in Oostenrijk.

Kaiserhymne

In de kerk werd intussen uit volle borst in aanwezigheid van het voltallige stadsbestuur van Ischl het oude volkslied, de Kaiserhymne, gezongen: ‘Gott erhalte, Gott  beschütze unsern Kaiser’. Na de mis gingen we in optocht naar de Kaiservilla, de regimenten met hun vaandels marcherend, de ruiters te paard, de aartshertog in een rijtuig en de gewone mensen lopend en wuivend. De lange stoet, de beierende klokken, de saluutschoten – de tijd leek te hebben stilgestaan.

Maar we zijn nog niet klaar. Bij de Kaiservilla werd onder het goedkeurend oog van de aartshertog een parade gehouden. ‘Es hat mich sehr gefreut’, zei Franz Joseph steevast na dit jaarlijkse huldeblijk, en zijn achterkleinzoon zei het hem na in een korte toespraak.

Strenge Oostenrijkse republikeinen ergeren zich aan de geestdrift voor de Kaisergeburtstag. Maar ach, zegt een van de gasten: ‘Onze republiek is heus niet in gevaar. Laat ons dit feest toch in alle republikeinse onschuld vieren!’

Want ja, ‘Es hat uns sehr gefreut!’

Meer informatie:  badischl.salzkammergut.at/kaisertage

Lees hier wat je nog meer kunt doen tijdens een bezoek aan Bad Ischl.




Maria Anna Mozart
Leopold & Wolfgang Mozart
Thomas Bernhard
© Susanna von Canon RV
SOS Kinderdorpen