Evenementen & Exposities
De complete Josef Hoffmann
Met de meest omvangrijke overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre tot nu toe, huldigt het Museum voor Toegepaste Kunst in Wenen de beroemde Oostenrijkse architect en ontwerper Josef Hoffmann.
Josef Hoffmann (1870-1956) was een van de centrale figuren van het Weense modernisme en de internationale hervormingsbeweging rond 1900. Met zijn revolutionaire ontwerpen en gebouwen zette de medeoprichter van de Wiener Secession en de Wiener Werkstätte nieuwe maatstaven. Als pionier op het gebied van architectuur en design maakte hij geen onderscheid tussen hoge en lage kunst, tussen gebruiksvoorwerpen en beeldende kunst . De allesbepalende factor in zijn werk was het geloof in de verlossing van de wereld door schoonheid. Het brengen van schoonheid in het leven van zijn klanten door middel van design stond voor hem gelijk aan esthetische en sociale vooruitgang.
Paleis Stoclet
Tijdens zijn 60-jarige carrière ontwierp Hoffmann talloze alledaagse voorwerpen zoals meubels, bestek, diensten, glas, juwelen, tentoonstellingsarchitectuur, interieurs en opmerkelijke gebouwen, waaronder het Paleis Stoclet in Brussel, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, het Sanatorium Westend in Purkersdorf, zijn bijdrage aan de Werkbundsiedlung of het Oostenrijkse paviljoen voor de Biënnale van Venetië in 1934.
In het Museum voor Toegepaste Kunst in Wenen (MAK) is nu het meest omvangrijke retrospectief van zijn werk ooit te zien. Aan de hand van twintig thema’s en meer dan 1.000 tentoongestelde stukken omvat de tentoonstelling alle aspecten van Hoffmanns enorme oeuvre: Meubels en tapijten, vazen en serviezen, paraplubakken en boekomslagen, kleding- en stofstalen, lampen en bestek. In het typisch Hoffmanneske tentoonstellingsontwerp, gedomineerd door zwarte en witte rechthoeken, worden bezoekers chronologisch door zijn leven en werk geleid.
Het hart van de expositie vormt een grote kubus, waarin een reconstructie van het ‘Boudoir voor een grote ster’ uit 1937 te zien is. In deze kamer van glas, zilver staat een gebloemde chaise-lounge- en fauteuilcombinatie die Hoffmann ooit presenteerde op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1936 en die nu in de MAK-hoofdzaal is nagebouwd in de setting van die tijd.
Uitgesteld
Het Hoffmann-retrospectief stond eigenlijk gepland voor 2020, naar aanleiding van Hoffmanns 150ste geboortejaar, maar moest door de pandemie worden uitgesteld. Met het MAK had Hoffmann een bijzondere band: als professor aan de naastgelegen Kunstgewerbeschule, de huidige Angewandten, was hij al tijdens zijn leven nauw verbonden met het museum, dat tegenwoordig bovendien het grootste Hoffmann-archief herbergt.
Josef Hoffmann. Fortschritt durch Schönheit, t/m 19 juni, mak.at
Tegen de macht
Geheimen van het Marchfeld
Kunsthaus Graz
MAK Wenen
Belvedere Wenen
Wereldmuseum Wenen
Noordwijk