Bezienswaardigheid
Oostenrijkse woningen in Nederland
Tekst: Emely Nobis
Ze staan van Heerlen tot Leeuwarden: geprefabriceerde houten Oostenrijkse woningen. Ze werden vlak na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de wederopbouw door Nederland besteld bij de Weense firma Thermobau GmbH. In ons land lag de particuliere woningbouw toen vrijwel stil en was er bovendien een gebrek aan bouwmateriaal.
De Oostenrijkse prefab-huizen kwamen als bouwpakket (17.000 kilo) per trein aan en konden in slechts een paar dagen tijd worden opgebouwd. In 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeentes aan met de vraag of ze interesse hadden. In elke gemeente die wilde, staan nog steeds een of meer Oostenrijkse huizen: zo’n achthonderd in totaal. Als betaling stuurde Nederland levensmiddelen naar Oostenrijk, want door het deviezentekort werd de koop met gesloten beurzen beklonken .
Energiezuinige noodwoning
Van buiten zijn de woningen, voor zover niet verbouwd, behalve aan het hout herkenbaar aan het typerende rode zadeldak met een scherpe knik bij de gootlijn. Van binnen zijn ze – zeker voor die tijd – relatief ruim, met op de begane grond een grote woonkamer met tuindeuren, een keuken, een studeerkamer en een toilet. De eerste verdieping heeft één grote en twee kleinere slaapkamers. Vaak hebben ze een kelder. Hoewel gebouwd als noodwoning voor maximaal vijftig jaar voldoen de meesten nog steeds en zijn ze dankzij (toen al) dubbel glas, aluminiumfolie en fijne vezelplaat als isolatiemateriaal bovendien energiezuinig en duurzaam.
In heel het land zijn nog fraaie exemplaren te vinden. In de Limburgse mijnstreek onder andere in Hoensbroek, Treebeek, Heerlen en Geleen (foto: Oostenrijkse woningen in de wijk Lindenheuvel in Geleen). In Flevoland staan er een honderdtal in de gemeente Emmeloord. In Leeuwarden is een groep van 25 Oostenrijkse woningen inmiddels gemeentelijk monument. Wie er eenmaal oog voor krijgt, spot ze meteen.
Ga voor een overzicht naar: oostenrijksewoningen.com
Mozart
Nannerl Mozart
Leopold Mozart
Schrijver
Christine Lavant
Schrijfster
Schilder en superster
architect Otto Wagner
Beethoven
Sisi
Joseph Haydn
Egon Schiele
kunstenaar Gustav Klimt
Stille Nacht!
In het spoor van de makers
In het spoor van de makers
Keizer van Mexico
architect Adolf Loos
Josef Madersperger
Uitvinder
Johann Puch
Johann Puch
Gerhard Lampersberg