Bezienswaardigheid
Donau-Auen
Tekst: Emely Nobis / Beeld: Nationalpark Donau-Auen
Nationaal Park Donau-Auen – tussen Wenen en de Slowaakse grens – is een van de laatste intacte rivierbeemd-landschappen van Centraal-Europa. Letterlijk betekent Au waterwereld. De Donau-Auen – 38 kilometer lang en 4 kilometer breed – zijn ontstaan door regulering van de Donau vanaf de 19e eeuw waarbij de zijtakken van de hoofdstroom werden afgesneden. Omdat die zijtakken alleen bij hoogwater worden aangevuld uit de Donau verandert de waterstand voortdurend onder invloed van neerslag of droogte en bedraagt het verschil tussen de hoogste en laagste waterstand soms wel zeven meter. Het landschap rondom de zijtakken is hierdoor een wisselend mozaïek van bos (65 procent), weides (15 procent) en water (20 procent). In en rond de Auen leven tal van reptielen, amfibieën, vissen, zoogdieren, broedvogels en insecten. Ook groeien er ruim achthonderd verschillende plantenfamilies.
In 1984 dreigde het Auenlandschap in tweeën te worden gedeeld door de geplande bouw van een waterkrachtcentrale in de Au bij Hainburg. Omdat protesten van milieu- en natuurorganisaties geen effect hadden, werd de Au op 8 december door duizenden mensen bezet om bomenkap te verhinderen. Na diverse mislukte ontruimingspogingen – waarbij de politie gewelddadig optrad – en een protestmars van zo’n 40.000 mensen in Wenen laste de Oostenrijkse regering een denkpauze in.
De bezetting van de Au bij Hainburg eindigde pas na de feestdagen 1984-1985, toen een gerechtshof het verder rooien van de bossen verbood zolang er bezwaarschriften liepen. Uit nieuw onderzoek naar de natuur in het gebied bleek vervolgens dat er meer bijzondere dieren en planten leefden dan bekend was toen toestemming werd gegeven voor de bouw van de waterkrachtcentrale. De overheid besloot dat het gebied een nationaal park moest worden en dat de bouw dus niet kon doorgaan. Op 27 oktober 1996 werd het Nationale Park Donau-Auen officieel geopend.
De Donau-Auen zijn vrij toegankelijk, zolang je de gemarkeerde (fiets)paden niet verlaat. De langeafstandsroute 07 en de Donauradweg voeren er doorheen. Rondleidingen te voet, per kano of sloep zijn mogelijk onder begeleiding van een gids. Uitgangspunt hiervoor zijn de bezoekerscentra in kasteel Orth in Orth aan de Donau (Neder-Oostenrijk) en Wien-Lobau in het Weense deel van het park. Beide centra zijn tussen maart en november geopend en bieden veel extra informatie. donauauen.at
6 iconische huisbergen in Oostenrijk
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Familiedestinatie
het gelukkige meer
vierseizoenenattractie
Mieminger Sonnenplateau
Alpien genot
Iron Curtain Trail
Langeafstands-
wandeling
Slow Villgratental
Alpenhutten:
Basis van het bergtoerisme
Basis van het bergtoerisme
Gastein: Het gezonde dal
Wasserlochklamm
Thayarunde
Langs industrieel erfgoed
Oorspronkelijk Lungau
Nationaal Park
Neusiedler See-Seewinkel
Inn-Radweg
Onthaasten in
het Großes Walsertal
Winterwandeldorp
Ausseerland
Bergen en meren
Kals am Großglockner
Kaisertal
Wandelwalhalla
Genotsfietsen
Alpe-Adria-Radweg (Salzburg)
Alpe Adria Radweg (Karinthië)
Wandelen in het Biedermeierdal
Silberregion Karwendel
Wandelen over almen
Ongerept Virgental
Prachtige houtarchitectuur
Drauradweg
in Karinthië
Historische Kaiserschützenweg
Ötschergräben
Oostenrijks Grand Canyon
Großer Ahornboden
Gesäuse
Puur natuur
KAT-Walk
Murtal
Welterbesteig Wachau
Pressegger See
Klopeiner See
Faaker See
Natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen