Bezienswaardigheid

Burcht Laudeck

Hét herkenningsteken van Ladis in Tirol is de Burcht Laudeck op een leisteenrots boven het dorp. De burcht is in privébezit, maar in de zomermaanden kun je er een rondleiding krijgen.
Burcht Laudeck

Burcht Laudeck

Met 500 inwoners is Ladis het kleinste plaatsje in vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis: drie bergdorpen op een hoogvlakte (1200-1400 meter) in het bovenste gedeelte van het Inntal in Tirol. Grafvondsten bewijzen dat Ladis al door de Kelten werd bewoond. Later was het een handelspost langs de via Claudia Augusta, de Romeinse weg die het zuiden van Germania met Noord-Italië verbond. Archeologische vondsten doen vermoeden dat Laudeck (ook wel Laudegg) is gebouwd op de resten van een vroegere Romeinse wachttoren langs deze Via Claudia Augusta.

Het Castrum Laudekke werd voor het eerst genoemd in documenten uit de 13e eeuw en bestond toen uit een donjon, een klein paleis, een kapel en een aansluitende ringmuur. De 21 meter hoge woontoren met regelmatig gelaagd metselwerk, uit roodbruine tufsteen gehouwen hoekstenen en romaanse, koepelvormige ramen is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Tot de 16e eeuw was het kasteel de administratieve zetel van het gerechtshof. Daarna werden er een gevangenis en wapendepot in gevestigd en nog later raakte het in verval. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de burcht – die sinds 1940 onder monumentenzorg staat – gedeeltelijk gerestaureerd door de toenmalige eigenaren: de familie Reinl. De burcht werd in 1964 verkocht, maar is nog steeds in particulier bezit. In de zomermaanden zijn er een keer per week rondleidingen. Je hoort dan meer over de geschiedenis van Ladis en de burcht en bezoekt onder andere de 16e-eeuwse  kapel.

Filmdecor

Een leuk weetje: Ladis en de burcht spelen een hoofdrol in de ‘Heimatfilm’ Bergkristall uit 1949 (indertijd bekroond met een Gouden Palm). Regisseur Harald Reinl was een telg van de familie die de burcht in 1940 kocht en begon te restaureren. Bergkristall is gebaseerd op een novelle van de Oostenrijkse Biedermeier-auteur Adelbert Stifter en vertelt over een dorpsvete die twee kinderen ertoe brengt van huis weg te lopen. Als ze uiteindelijk door een van moord verdachte (maar onschuldige) boerenzoon worden gevonden en op kerstavond weer thuis komen, is eind goed al goed.

Rondleidingen door de burcht zijn er telkens op woensdag (meerdere tijdstippen). Aanmelden bij de toerismebureaus. serfaus-fiss-ladis.at.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.




Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann