Wijn
Uhudler: Niet ieders smaak
Ooit van Uhudler gehoord? Je komt deze term zeker tegen in Zuid-Burgenland. Het is een wijn die vooral wordt gemaakt van het Amerikaanse druivenras Isabella. Deze druif werd eind 19e/begin 20ste eeuw in Europa geïntroduceerd om de door de druifluis aangetaste wijnstokken te vervangen. Meestal werden niet-resistente Europese druivenrassen toen geënt op de resistente onderstammen van Amerikaanse druivenrassen. Uhudler wordt echter gemaakt van zogenaamde direkt dragende druivenrassen, met nane dus de Isabella. Deze druivensoort levert een krachtige wijn met een heel aparte smaak, die lang niet door iedereen wordt gewaardeerd, maar het onvergiste druivensap is erg geliefd. Er woedt in Oostenrijk al tientallen jaren een felle discussie over het al dan niet toestaan van Uhudler-wijn en lange tijd was de aanbouw van de Isabella-druif zelfs verboden. Inmiddels wordt ze weer weer op bescheiden schaal aangebouwd. Rondom Eisenberg zijn ze echter trots hun erfenis. De Uhudler krijgt er zelfs speciale aandacht in het Weinmuseum van Moschendorf én kan er geproefd worden. weinmuseum.at
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Alpien genot
Bierstad Freistadt
Brouwerijen in Oostenrijk
Genotsfietsen
Wijngebied sinds de Romeinen
Kookkunst in de bergen