Wijn
Morillon/Chardonnay: Dubbele identiteit
Naast Sauvignon Blanc is Morillon de belangrijkste druif in Stiermarken, waar ze naartoe werd gebracht door aartshertog Johann (1782-1859). Nadat een groot deel van de Stiermarker wijngaanden eind 19e eeuw ten prooi was gevallen aan de druifluis, reisde hij met wijnboeren uit de regio naar Frankrijk om te zoeken naar variëteiten die immuun waren voor de verwoestende druifluis. Over de wijnstokken die ze meenamen, was weinig bekend. Ze werden daarom vernoemd naar de plaats waar ze vandaan kwamen: Morillon in het Franse Bourgondië. Ongeveer 30 jaar geleden werd ontdekt dat deze druif een genetische variant is van Chardonnay. Elders in Oostenrijk wordt ze daarom tegenwoordig Chardonnay genoemd. Alleen in Stiermarken houden wijnboeren vast aan ‘hun’ Morillon.
Morillon/Chardonnay-druiven worden in Oostenrijk sinds eind vorige eeuw steeds vaker aangeplant en beslaat nu 1.617 ha (3,5 procent) van de wijnbouwvlakte. Chardonnay is een natuurlijke kruising van een Pinot en het oude witte druivenras Heunisch (Gouais Blanc).
Typisch voor de witte wijn gemaakt van Morillon/Chardonnay-druiven is de sterke fruitige noot in boeket en smaak, die vaak doet denken aan citrusvruchten. Het kleurenpalet varieert van lichtgeel tot intens strogeel – afhankelijk van het teeltgebied en het type vinificatie. De meeste wijnen zijn droog, soms ook mousserend. Wijnen van hoge kwaliteit hebben meestal een hoog alcoholgehalte. In tegenstelling tot veel andere witte wijnsoorten is Morillon/Chardonnay heel geschikt voor rijping in barrique vaten. Dan krijgt de wijn naast fruitigheid ook typische houtaroma’s.
Het belangrijkste kenmerk van een grote Morillon/Chardonnay is zijn complexiteit, die zich alleen ontwikkelt op speciale locaties met kalkrijke gronden. De beste complexe Chardonnays komen uit Noord-Burgenland en Stiermarken, maar ook van individuele wijngaarden in Neder-Oostenrijk en Wenen.
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Alpien genot
Bierstad Freistadt
Brouwerijen in Oostenrijk
Genotsfietsen
Wijngebied sinds de Romeinen
Kookkunst in de bergen