Wijn
Gemischter Satz: Frisse druivenmix
Een Gemischter Satz is samengesteld uit meerdere witte druivenrassen. Die worden niet (zoals bij een cuvée) pas na de vergisting gemengd. Ze groeien al door elkaar in de wijngaard, worden op hetzelfde tijdstip geoogst en samen in het vergistingsvat gegooid. Aangezien de verschillende rassen – zoals Riesling, Grüner Veltliner, Neuburger, Gewurztraminer en Weissburgunder – niet allemaal tegelijk rijp zijn, worden er zowel rijpe als niet-rijpe druiven gebruikt. Dit geeft Gemischter Satz naast volheid en complexiteit ook een heerlijke frisheid. Je weet bijna nooit precies wat er in de fles zit; slechts een enkele keer staan de druivenrassen op het etiket.
Gemengde aanplant van druivenrassen in de wijngaard is eigenlijk niets nieuws. Meer dan honderd jaar geleden bestond een groot deel van alle wijngaarden in Europa uit zo’n mix. Wijnboeren spreidden er hun risico mee: als het ene ras getroffen werd door een ziekte, overleefde het andere hopelijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de mono-cépagewijnen (van één druivenras) op. Mengwijnen raakten uit de gratie en Oostenrijkse Heurigen schonken ze alleen nog als de allergoedkoopste categorie.
Tot een stel slimme Weners aan het einde van de 20ste eeuw besloot de oude traditie opnieuw uit te vinden. WienWein beet het spits af; de wijnen van deze groep wijnboeren gelden sindsdien als de top in de categorie. De Wiener Gemischter Satz kreeg in 2013 erkenning als DAC (Districtus Austriae Controllatus). In wijnen die aan dit kwaliteitskeurmerk voldoen, zitten alleen druivensoorten (minimaal drie) die samen in de wijngaard hebben gestaan, waarbij geen van de soorten meer dan vijftig procent van de blend mag zijn. De beste komen van een aantal bijzondere hellingen rondom de stad, zoals de Nussberg en de Bisamberg.
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Alpien genot
Bierstad Freistadt
Brouwerijen in Oostenrijk
Genotsfietsen
Wijngebied sinds de Romeinen
Kookkunst in de bergen