Recepten
Weense aardappelgoulash
Een klassieker uit de Weense keuken – en vroeger een armeluismaaltijd – is het eenpansgerecht Weense aardappelgoulash, al dan niet vegetarisch.
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappels
- 500 ml groente- of runderbouillon
- 40 g geklaarde boter of ghee
- 200 g witte uien, fijn gesnipperd
- 20 g zoete paprikapoeder (edelsüß)
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 1 el karwijzaad
- 1 tl majoraan
- 2 laurierblaadjes
- 1 el neutrale azijn
- 2 el zure room
- Zout, peper
- Peterselie, fijngehakt, om te garneren
Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in hapklare stukjes. Braad de gesnipperde uien in een stoofpan in de boter aan, voeg het paprikapoeder toe, bak nog een tijd door en blus af met azijn.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng aan de kook. Doe de aardappelstukjes erbij met de knoflook, karwijzaad, majoraan, laurier, en peper en zout. Laat alles op een zacht pitje langzaam stoven tot de aardappels gaar zijn en de goulash (dankzij het zetmeel in de aardappels) smeuïg begint te worden.
Roer de zure room en vlak voor het opdienen doorheen en bestrooi de goulash met de fijngehakte peterselie.
Tips & Weetjes
- De originele Erdäpfelgulasch Wiener Art is een licht, vegetarisch gerecht. Wie het met vlees wil klaarmaken, kan gebakken spekjes of worst toevoegen. In Oostenrijk is dat vaak Debreziner-worst (een gedroogde varkensworst met veel paprika), maar rookworst of knakworst in plakken gesneden zijn een prima alternatief. Liever de klassieke goulash met rundvlees? Klik hier voor het recept.
- Je kunt dit gerecht gerust een dag van te voren maken. Sterker nog: Opgewarmd smaakt goulash eigenlijk nog beter, omdat door herhaald opwarmen de aroma’s nog beter tot hun recht komen en de goulash bovendien steeds smeuïger.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade