Recepten
Schupfnudeln met maanzaad
Schupfnudeln zijn dikke, met de hand gerolde pastaslierten in de vorm van vingers. Typisch Oostenrijks is deze variant met maanzaad. Het wordt zowel als hoofdgerecht en toetje gegeten.
Ingrediënten voor het deeg
- Ingrediënten voor het deeg
- 500 gr kruimige aardappelen
- 100 gr bloem
- 50 gr tarwegriesmeel
- snufje zout
- 50 gr boter
- eidooier
Ook nodig
- 2 el boter
- 100 gr maanzaad, gemalen
- 80 gr poedersuiker
Bereiding
Kook de aardappels in de schil gaar, laat ze afkoelen, haal de schil eraf, druk ze door een aardappelpers en kneed ze met de bloem, het griesmeel, een snufje zout, de boter en het eigeel tot een deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot duimdikte, snijd in plakken van ca. 2 cm en vorm er vingervormige noedels van.
Breng een grote pan water met een beetje zout aan de kook, doe de noedels erin, roer voorzichtig door en laat ze zachtjes koken tot ze naar de oppervlakte drijven (ongeveer 5 minuten). Laat ze goed uitlekken.
Smelt de boter in een pan, roer het maanzaad en de poedersuiker erdoor en roer tot de suiker helemaal is gesmolten. Laat de noedels goed uitlekken en wentel ze in het botermengsel
Tips & Weetjes
Schupfnudeln zijn een gerecht uit de Beiers-Oostenrijkse keuken. De pasta werd vroeger waarschijnlijk door boerenknechten als simpele maaltijd gemaakt van meel en water. Later werd het meel vervangen door aardappels en zijn er tal van varianten ontstaan.
De naam Schupfnudeln komt van ‘schupfen’, een uitdrukking die verwijst naar de rollende handbeweging bij het vormen van de pasta. Vanwege de ‘vingervorm’ worden ze ook wel Fingernudeln genoemd. Ook zijn er verschillende regionale benamingen, zoals Grumpieranüdile in Vorarlberg en Wuzinudeln in Burgenland.
Schupfnudeln worden vaak geserveerd met zuurkool en spek, maar er zijn talrijke variaties. Zo worden ze graag gegeten met gestoomde uien en spinazie of met kool. Ook zijn er zoete variaties met pruimen- of abrikozencompote. De maanzaadnoedels zijn een specialiteit van de Oostenrijkse en Boheemse keuken (Tsjechisch: Škubánky).
Schupfnudeln zijn vergelijkbaar met Italiaanse gnocchi. Ze kunnen zowel een bijgerecht als het hoofdbestanddeel van een gerecht zijn. Maanzaadnoedels worden behalve als toetje ook wel als lunchgerecht gegeten.
Oostenrijkers koken en bakken veel met maanzaad. Geliefd zijn ook Waldviertler Mohnzelten, een soort gevulde koeken. Hier het recept.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade