Recepten
Sauerkrautpuffer
Deze rösti, een heerlijk winters gerecht van aardappelen en zuurkool, is een klassieker uit de Oostenrijks-Duitse keuken.
Ingrediënten
- 400 g aardappelen (vastkokend)
- 300 g zuurkool
- 1 gesnipperde ui
- 2 eieren
- 2 el zure room
- 2 el gehakte kruiden (dille, venkelgroen, peterselie)
- Zout
- Peper
- Karwijzaad
- Bloem om te binden
- Geklaarde boter om te bakken
Schil de aardappelen en rasp ze grof.
Laat de zuurkool goed uitlekken en knijp het resterende vocht eruit. Snij de zuurkool een paar keer door en vermeng met de geraspte aardappelen en de gesnipperde ui.
Roer de eieren, de room en de groene kruiden erdoor. Breng op smaak met zout, peper en karwijzaad. Als het mengsel te zacht is, kun je het binden met een beetje bloem.
Vorm met een lepel kleine platte koekjes en bak deze in geklaarde boter aan beide kanten langzaam knapperig en bruin.
Tips & Weetjes
- Zuurkool wordt internationaal beschouwd als een van de bekendste Duitse nationale gerechten, maar de gefermenteerde kool wordt ook in de Oostenrijkse keuken veel gegeten.. Zo is het een vast bestanddeel van de zogeheten Bauernschmauss (boeren-feestmaal) met gebraden en gezouten vlees (zoals gebraden varkensvlees en Selchfleisch), Frankfurter worstjes en knoedels. Ook wordt het traditioneel geserveerd bij geroosterd varkensvlees en aardappelknoedels. Geliefde gerechten zijn ook paprika-zuurkoolsoep, met zuurkool en spek gevulde knoedels of Schupfnudeln (zelfgemaakte pasta in de vorm van vingers) met zuurkool.
- Zuurkoolrösti’s zijn lekker als vegetarische snack, geserveerd met zure room (met wat citroen, bieslook, peper en zout), een knoflooksaus of appelmoes, maar passen als bijgerecht ook goed bij bijvoorbeeld worstjes of gerookte zalm.
- Wil je een iets pittiger rösti? Voeg dan wat pul biber toe aan het eimengsel. Ook met de groene kruiden kun je experimenteren. Neem bijvoorbeeld verse koriander in plaats van peterselie.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade