Recepten
Sauerkrautpuffer
Deze rösti, een heerlijk winters gerecht van aardappelen en zuurkool, is een klassieker uit de Oostenrijks-Duitse keuken.

Sauerkrautpuffer
Ingrediënten
- 400 g aardappelen (vastkokend)
- 300 g zuurkool
- 1 gesnipperde ui
- 2 eieren
- 2 el zure room
- 2 el gehakte kruiden (dille, venkelgroen, peterselie)
- Zout
- Peper
- Karwijzaad
- Bloem om te binden
- Geklaarde boter om te bakken
Schil de aardappelen en rasp ze grof.
Laat de zuurkool goed uitlekken en knijp het resterende vocht eruit. Snij de zuurkool een paar keer door en vermeng met de geraspte aardappelen en de gesnipperde ui.
Roer de eieren, de room en de groene kruiden erdoor. Breng op smaak met zout, peper en karwijzaad. Als het mengsel te zacht is, kun je het binden met een beetje bloem.
Vorm met een lepel kleine platte koekjes en bak deze in geklaarde boter aan beide kanten langzaam knapperig en bruin.
Tips & Weetjes
- Zuurkool wordt internationaal beschouwd als een van de bekendste Duitse nationale gerechten, maar de gefermenteerde kool wordt ook in de Oostenrijkse keuken veel gegeten.. Zo is het een vast bestanddeel van de zogeheten Bauernschmauss (boeren-feestmaal) met gebraden en gezouten vlees (zoals gebraden varkensvlees en Selchfleisch), Frankfurter worstjes en knoedels. Ook wordt het traditioneel geserveerd bij geroosterd varkensvlees en aardappelknoedels. Geliefde gerechten zijn ook paprika-zuurkoolsoep, met zuurkool en spek gevulde knoedels of Schupfnudeln (zelfgemaakte pasta in de vorm van vingers) met zuurkool.
- Zuurkoolrösti’s zijn lekker als vegetarische snack, geserveerd met zure room (met wat citroen, bieslook, peper en zout), een knoflooksaus of appelmoes, maar passen als bijgerecht ook goed bij bijvoorbeeld worstjes of gerookte zalm.
- Wil je een iets pittiger rösti? Voeg dan wat pul biber toe aan het eimengsel. Ook met de groene kruiden kun je experimenteren. Neem bijvoorbeeld verse koriander in plaats van peterselie.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade