Recepten
Guglhupf met maanzaad
Een Guglhupf is in feite niets anders dan onze tulband. Wat deze variant typisch Oostenrijks maakt is de bereiding met maanzaad.
Ingrediënten
- 45 g noten
- 90 g gemalen maanzaad
- 90 g boter
- 90 g suiker
- 3 eidooiers
- 4 eiwitten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop het eiwit tot het stijf is. Sla de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa. Meng de gesmolten boter erdoor, voeg de noten en het maanzaad toe en spatel de opgeklopte eiwitten erdoor.
Het recept is genoeg voor een grote tulbandvorm, maar de hoeveelheid is ook genoeg voor een 12-er mini-tulbandvorm. Dan kun je het als ‘koekje’ bij de koffie of als individueel dessert serveren, bijvoorbeeld met wat slagroom en vruchten. De mini-tulbandjes hebben uiteraard minder tijd in de oven nodig. Dus:
Vul de grote Guglhupf en bak deze ongeveer 1 uur.
Of:
Vul de mini-Guglhupf-vorm en bak deze 15 tot 20 minuten.
Voor beide vormen geldt: De tulband is klaar als de bovenkant goudbruin is en er geen deeg blijft plakken aan een (saté-)prikker die je in het midden van de cake steekt.
Tips & Weetjes
In Duitsland en Oostenrijk wordt een traditionele Gugelhupf gemaakt van gistdeeg. Daardoor lijkt hij wat meer op zoet brood dan op een cake zoals wij die kennen. Vaak worden er ook (in alcohol) gewelde rozijnen door het deeg gedaan. Met name in Oostenrijk is Gugelhupf echter niet alleen de naam voor een specifiek deeg maar ook voor de karakteristieke vorm ervan, en zijn er dus ook veel cake-recepten – zoals onze variant met maanzaad.
‘Guglhupf’ was ook een cabaretprogramma op de Oostenrijkse radiozender Ö1, op zondagochtenden uitgezonden van 1978 tot 2009. Daarnaast is Gugelhupf – vanwege de ronde vorm – de bijnaam voor de Weense ronde Narrenturm, een krankzinnigengesticht gebouwd onder Joseph II, nu in gebruik als pathologiemuseum.
Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw Graumohn (grijs maanzaad) verbouwd. Meer informatie over deze delicatesse (en een webcam met zicht op de papavervelden): waldviertlergraumohn.at
Van je vakantie in Oostenrijk een pak maanzaad meegenomen? Probeer dan ook onze recepten voor Waldviertler Mohnzelten, een soort gevulde koeken, en ons recept voor Schupfnudeln met maanzaad.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade