Recepten
Guglhupf met maanzaad
Een Guglhupf is in feite niets anders dan onze tulband. Wat deze variant typisch Oostenrijks maakt is de bereiding met maanzaad.

Maanzaad-Guglhupf
Ingrediënten
- 45 g noten
- 90 g gemalen maanzaad
- 90 g boter
- 90 g suiker
- 3 eidooiers
- 4 eiwitten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop het eiwit tot het stijf is. Sla de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa. Meng de gesmolten boter erdoor, voeg de noten en het maanzaad toe en spatel de opgeklopte eiwitten erdoor.
Het recept is genoeg voor een grote tulbandvorm, maar de hoeveelheid is ook genoeg voor een 12-er mini-tulbandvorm. Dan kun je het als ‘koekje’ bij de koffie of als individueel dessert serveren, bijvoorbeeld met wat slagroom en vruchten. De mini-tulbandjes hebben uiteraard minder tijd in de oven nodig. Dus:
Vul de grote Guglhupf en bak deze ongeveer 1 uur.
Of:
Vul de mini-Guglhupf-vorm en bak deze 15 tot 20 minuten.
Voor beide vormen geldt: De tulband is klaar als de bovenkant goudbruin is en er geen deeg blijft plakken aan een (saté-)prikker die je in het midden van de cake steekt.
Tips & Weetjes
In Duitsland en Oostenrijk wordt een traditionele Gugelhupf gemaakt van gistdeeg. Daardoor lijkt hij wat meer op zoet brood dan op een cake zoals wij die kennen. Vaak worden er ook (in alcohol) gewelde rozijnen door het deeg gedaan. Met name in Oostenrijk is Gugelhupf echter niet alleen de naam voor een specifiek deeg maar ook voor de karakteristieke vorm ervan, en zijn er dus ook veel cake-recepten – zoals onze variant met maanzaad.
‘Guglhupf’ was ook een cabaretprogramma op de Oostenrijkse radiozender Ö1, op zondagochtenden uitgezonden van 1978 tot 2009. Daarnaast is Gugelhupf – vanwege de ronde vorm – de bijnaam voor de Weense ronde Narrenturm, een krankzinnigengesticht gebouwd onder Joseph II, nu in gebruik als pathologiemuseum.
Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw Graumohn (grijs maanzaad) verbouwd. Meer informatie over deze delicatesse (en een webcam met zicht op de papavervelden): waldviertlergraumohn.at
Van je vakantie in Oostenrijk een pak maanzaad meegenomen? Probeer dan ook onze recepten voor Waldviertler Mohnzelten, een soort gevulde koeken, en ons recept voor Schupfnudeln met maanzaad.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade