Recepten
Lesachtaler brood
Ingrediënten:
- 400 g roggemeel (plus een extra kop roggemeel voor je zuurdesem)
- 600 g tarwebloem
- Blokje gist
- 1 tl broodkruiden (karwij, venkel, korianderzaad)
- 20 g zout
- 100 gram roggeschroot
- 100 g zonnebloempitten
- 100 g lijnzaad
Voorbereiding:
Maak twee dagen voor je gaat bakken je eigen desemstarter door 1 kop roggemeel met 1 kop lauwwarm water tot een mooie, gladde massa te mengen. Zet dit weg bij een redelijk constante temperatuur van circa 20-22 graden. Roer het mengsel een paar keer per dag goed door tot er luchtbellen in de desem zitten en het een lichtzure geur heeft.
Bereiding:
Breng het roggeschroot, de zonnebloempitten en het lijnzaad met water even aan de kook, giet het water af en laat de massa vervolgens afkoelen. Meng het blokje gist met 2 el suiker, 2 el bloem en wat lauwwarm water of melk en wacht tot de massa zich heeft verdubbeld. Vermeng het gist nu met de twee soorten bloem, de kruiden, het zout, de desem en 5/8 liter water en kneed dit tien minuten. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten. Vorm er een brood van en laat dit (bij voorkeur in een broodmandje) nog eens 30 minuten rusten. Bak het brood nu 45 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Tips & Weetjes
- ‘Lesachtaler Brotherstellung’ werd in 2010 door UNESCO opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het is uniek dat de complete cyclus – zaaien, verbouwen en oogsten van graan, dit ambachtelijk malen in eigen molens en er dan brood van bakken – in een regio al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven.
- Lees hier meer over slow food-regio Lesachtal.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade