Recepten
Lesachtaler brood

Lesachtaler brood

Rosa Lanner © Slowfoodtravel, Hummer
Ingrediënten:
- 400 g roggemeel (plus een extra kop roggemeel voor je zuurdesem)
- 600 g tarwebloem
- Blokje gist
- 1 tl broodkruiden (karwij, venkel, korianderzaad)
- 20 g zout
- 100 gram roggeschroot
- 100 g zonnebloempitten
- 100 g lijnzaad
Voorbereiding:
Maak twee dagen voor je gaat bakken je eigen desemstarter door 1 kop roggemeel met 1 kop lauwwarm water tot een mooie, gladde massa te mengen. Zet dit weg bij een redelijk constante temperatuur van circa 20-22 graden. Roer het mengsel een paar keer per dag goed door tot er luchtbellen in de desem zitten en het een lichtzure geur heeft.
Bereiding:
Breng het roggeschroot, de zonnebloempitten en het lijnzaad met water even aan de kook, giet het water af en laat de massa vervolgens afkoelen. Meng het blokje gist met 2 el suiker, 2 el bloem en wat lauwwarm water of melk en wacht tot de massa zich heeft verdubbeld. Vermeng het gist nu met de twee soorten bloem, de kruiden, het zout, de desem en 5/8 liter water en kneed dit tien minuten. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten. Vorm er een brood van en laat dit (bij voorkeur in een broodmandje) nog eens 30 minuten rusten. Bak het brood nu 45 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Tips & Weetjes
- ‘Lesachtaler Brotherstellung’ werd in 2010 door UNESCO opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het is uniek dat de complete cyclus – zaaien, verbouwen en oogsten van graan, dit ambachtelijk malen in eigen molens en er dan brood van bakken – in een regio al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven.
- Lees hier meer over slow food-regio Lesachtal.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade