Recepten

Krautfleckrl

Krautfleckrl staan in veel traditionele Weense restaurants en Heurigen standaard altijd op de kaart. Het voormalige armeluiseten – vanwege de goedkope ingrediënten – is uitgegroeid tot een geliefde klassieker.
Krautfleckrl

Krautfleckrl

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g Fleckerl (vers gemaakt of als gedroogde pasta) of een alternatieve pasta
  • 1 kleine of halve grote witte kool (ca 800 g)
  • 1 of 2 schrijven mager gerookt spek (150 g) in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el (zonnebloem)olie
  • 100 ml droge witte wijn (of groentebouillon)
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl komijnzaad
  • 0,5 tl paprikapoeder (optioneel)
  • Zout, peper,
  • Verse platte peterselie naar smaak

Ook nodig: Koekenpan met (liefst doorzichtige) deksel)

Bereiding

Haal de buitenste bladeren van de kool, snij de stronk eruit en snij de kool fijn.
Doe de olie in een diepe koekenpan, bak de spek en ui kort aan, voeg de suiker toe en laat de ui licht karamelliseren. Voeg de kool, de komijn en desgewenst het paprikapoeder voor wat extra pit toe en roer alles goed door tot de kool glazig wordt en bak de kool vervolgens – onder af en toe omroeren – tot deze begint te verkleuren. Blus alles af met de witte wijn, doe meteen de deksel op de pan en laat de kool op een zacht pitje circa 10-20 minuten verder garen (til de deksel tussendoor niet op). Breng water aan de kook, voeg een flinke scheut zout toe en kook intussen de pasta al dente (volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Giet de pasta af, laat goed uitlekken, voeg de Fleckrl toe aan de kool, meng alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper en desgewenst fijngehakte platte peterselie.

Fleckerl zelf maken

Ingrediënten

  • 250 g meel
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 2 el koud water

Bereiding

Verwerk meel, eieren, zout en water tot een glad deeg. Wikkel dit in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg dun uit (bij voorkeur in een pastamachine) en snij er (bijvoorbeeld met een pizzarollertje) Fleckerl uit (ca. 2 × 2 cm). Laat ze een beetje uitdrogen. Breng een pan water aan de kook, voeg een flinke scheut zout toe en kook de Fleckrl in 3 minuten gaar.

Tip: Je kunt de Fleckrl ook helemaal droog laten worden en ze dan in een schaal met deksel of een papieren zak bewaren.

Tips & Weetjes

Fleckerl of Fleckerln (kleine vierkantjes) zijn een typisch Oostenrijkse pastasoort. Behalve als Krautfleckerl (met gekarameliseerde witte kool of spitskool) worden ze vaak ook toebereid als Schinkenfleckerl: met ham (vaak in een béchamelsaus).

Wij maakten de Krautfleckerl dit keer met mager gerookt spek, maar de vegetarische variant (gewoon het spek weglaten, verder dezelfde aanpak) smaakt ook uitstekend.

Het is belangrijk om de kool lang genoeg te garen, zodat hij licht karameliseert.

Neem van je volgende reis naar Oostenrijk een pak kant en klare Fleckerl mee, te koop in elke supermarkt. Je kunt de pasta ook zelf maken (zie recept) of een andere pasta nemen. Een geschikt alternatief is bijvoorbeeld kleine farfalle.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte