Recepten
Knoflookcrèmesoep
Voor de Nederlandse smaak gedurfd, maar knoflooksoep is in veel landen en regio’s een traditioneel gerecht. Zo ook in Oost-Tirol, waar ons recept vandaan komt.
Ingrediënten (voor vier porties)
- 10 teentjes knoflook
- 3 el boter
- 3 el bloem
- 750 ml runderbouillon (helder)
- 250 ml slagroom
- Peper en zout
- Garnering naar keuze, zoals pompoenpittenolie (foto), gesneden bieslook of knoflookcroutons
Bereiding
Pel de knoflook en hak deze heel fijn.
Smelt vervolgens de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe zodra de boter heet is. Roer voortdurend.
Voeg dan de teentjes knoflook toe en giet er meteen de heldere runderbouillon en de slagroom bij – roer alles snel door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
Breng de soep aan de kook en laat hem dan ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Breng tot slot op smaak met zout en peper.
Serveer met een garnering naar keuze. Knoflookcroutons maak je door 3 teentjes geperste knoflook in 20 gr. gesmolten boter op te schuimen en daarin witbroodblokjes (zonder korst) goudbruin te bakken.
Tips & Weetjes
- Ons recept is flexibel. Zo kun je de slagroom ook vervangen door wat melk gemengd met zure room. Ook een scheutje citroensap is lekker in de soep.
- Knoflooksoep in met name in Midden- en Zuid-Europa een traditioneel gerecht. In het Duits zijn schriftelijke vermeldingen van knoflooksoep bewaard gebleven uit de 17e eeuw: ‘Brühlin von knobloch’ wordt in 1616 genoemd in het woordenboek “Teutsche Sprach und Weissheit”, Süpplein mit Knoblauch zu kochen wordt in 1662 aanbevolen als geneesmiddel tegen slangenbeten en Knoblochsuppe wordt genoemd in de encyclopedie van Kaspar von Stieler uit 1691. Knoflook was ook een veel beschreven volksremedie.
- Een vroeg recept voor het maken van knoflooksoep is bewaard gebleven in een Neurenbergs kookboek uit 1734. In Oostenrijk wordt de consumptie van een goede knoflooksoep geadviseerd in het Pestbeschrijvings- en Infectiebesluit van 1713.
- De Oostenrijkse keuken kent verschillende soorten Knoflsuppe (knoflooksoep); het komt op tafel als een eenvoudige roux, gemaakt van kippen- of rundvleessoep met groenten en croutons, of als knoflookroomsoep zoals in ons recept.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade