Recepten
Kärntner Reindling
Kärntner Reindling is een cake gemaakt met gist, rijk gevuld met rozijnen, walnoten en boter, opgerold als een strudel en gebakken in een braadpan of tulbandvorm. De Karinthische specialiteit is een geliefd feestgerecht.
Ingrediënten voor het deeg
- 30 g gist
- 65 g suiker
- 250 ml lauwe (volle) melk
- 500 tarwebloem
- 65 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 ei (op kamertemperatuur)
- 2 dooiers (op kamertemperatuur)
- 5 g zout
- Geraspte schil van 1 citroen
- Vloeibare boter voor het bestrijken
Ingrediënten voor de vulling
- 80 g roomboter (gesmolten)
- 1 theelepel kaneel 60 g suiker
- 120 g rozijnen
- 60 g walnoten (fijngehakt)
- 80 g honing
- 1 el cacaopoeder
Bereiding
Vermeng de gist met een snufje suiker, wat lauwe melk en een beetje bloem. Laat dit afgedekt 15 minuten rijzen.
Doe de rest van de melk, suiker, boter, ei, dooiers, zout en citroenschil in een metalen kom en klop dit boven een waterbad schuimig.
Kneed het gistmengsel met de rest van de bloem en de warme eiercrème tot een deeg. Doe dit in een kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoekige lap met de dikte van een vinger. Besprenkel met gesmolten boter, bestrooi met kaneelsuiker, rozijnen en walnoten. Besprenkel met honing en bestrooi met cacaopoeder (door een zeef).
Rol de deeglap met beide handen stevig op en knijp de uiteinden lichtjes samen.
Leg de deegrol in de vorm van een slak in een goed beboterde braadpan (of tulbandvorm).
Dek af en laat de rol rijzen tot deze in omvang is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 160 °C hete lucht. Bestrijk de Reindling met gesmolten boter en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar.
Stort de Reindling uit de vorm en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Snij de cake pas aan als hij is afgekoeld en gebruik dan een scherp, dun mes. Door het oprollen kunnen de verschillende lagen namelijk gemakkelijk breken.
Tips & Weetjes
Als de Kärntner Reindling te lang wordt gebakken, wordt hij droog. Prik daarom op tijd met een houten of metalen prikker in het deeg. Als er geen deeg blijft plakken, is het gaar.
Kärntner Reindling vergezelt Karinthiërs het hele jaar door: als wandelproviand, bij bruiloften of met Pasen en Kerst. Het was vroeger een echt feestmaal omdat er traditioneel alleen het beste meel voor werd gebruikt, namelijk tarwebloem.
Normaal gesproken eet je een Reindling als zoet gebak met boter en jam; alleen tijdens de paasdagen komt hij in Karinthië hartig met ham en mierikswortel ter tafel. In de vulling ontbreken dan vaak de walnoten (soms ook de rozijnen), maar de kaneelsuiker hoort er ook dan in.
Naast de spelling Reindling kom je ook Reindl of Reine tegen, dat vertaald kan worden met braadpan. De oorsprong van de naam zou liggen bij de kleioven (Tonrein) waarin de cake traditioneel werd gebakken.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade