Recepten
Germknödel
Vast wel eens gegeten in een Oostenrijkse berghut: De Germknödel. Deze kogelvormige zoete lekkernij van gestoomd gistdeeg gevuld met Powidl (pruimenmousse) wordt geserveerd met een topping van gesmolten boter, maanzaad en poedersuiker.
Ingrediënten voor het voordeeg
- 5 el melk
- 30 g gist
- 50 g bloem
- 1 theelepel suiker
Ingrediënten voor het hoofddeeg
- 70 g boter
- 250 ml melk
- 60 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- ½ citroenschil (geraspt)
- 1 ei
- 500 g bloem
Ingrediënten voor de vulling
- 60 g Powidl (dikke pruimenmousse – zie tips & weetjes) of een andere pruimenmarmelade
Ingrediënten voor de topping
- 200 g gesmolten boter naar smaak
- 100 g gemalen grijs of blauw maanzaad
- 50 g poedersuiker
Bereiding
Maak eerst een voordeeg (Dampfl). Verwarm hiervoor de melk (tot ongeveer 37 graden) en los de verkruimelde gist erin op. Vermeng het mengsel vervolgens met ongeveer 50 gram bloem en een theelepel suiker en bestuif het met wat extra bloem. Bedek het deeg met een doek en laat het ongeveer 10 minuten rijzen.
Bereid nu een waterbad voor door een pan met water aan de kook te brengen. Zetzet er een metalen kom overheen en laat de boter daarin vloeibaar worden. Roer de melk met de suiker, de vanillesuiker, het zout, de citroenschil en het ei door de boter en klop alles op een laag vuur boven de bain-marie tot het warm is.
Doe de 500 gram bloem in een mengkom, druk er een kuiltje in en doe het voordeeg in dit kuiltje. Giet ook het vloeibare boter-suiker-dooier-mengsel in het kuiltje en kneed alles goed door. Snij het deeg in vier grotere of zes kleinere stukken. Strooi wat bloem over elk stuk en laat ze afgedekt met een katoenen doek ongeveer 30 minuten staan.
Druk na 30 minuten gerezen knoedels plat en leg 1-2 eetlepels Powidl in het midden van elke deegplakken.
Vouw het deeg rondom de Powidl dicht, druk de randen stevig aan en vorm er voorzichtig kogelronde knoedels van. Leg deze op een met bloem bestoven bakplaat, dek ze opnieuw af met de doek en laat ze nog 30 minuten rijzen tot het volume weer bijna verdubbeld is.
Zet nu een grote pan water met veel zout op en brengt deze aan de kook. Leg de knoedels in het water en laat ze met de deksel op de pan ongeveer 7 minuten sudderen. Draai ze vervolgens om en laat ze nog eens 7 minuten sudderen.
Smelt voor de topping intussen de boter en vermeng het gemalen maanzaad met de poedersuiker.
Haal de knoedels in het water, leg ze meteen op borden, overgiet met warme gesmolten boter, bestrooi dik met het maanzaad-suikermengsel en dien onmiddellijk op om te voorkomen dat de knoedels inzakken.
Tips & Weetjes
- Het maken van Germknödel is niet moeilijk. Je hebt vooral tijd en geduld nodig, omdat het deeg tussendoor moet rusten.
- Het deeg kan ook de dag tevoren worden bereid. Bewaar het dan in de koelkast. Je moet het dan voor gebruik nog eens goed doorkneden en laten rijzen en daarna pas vullen, vormen en koken.
- Het al gevormde en gevulde deeg kan ook worden ingevroren. Dan voor het koken langzaam ontdooien.
- De klassieke Germknödel wordt geserveerd met gesmolten boter, maanzaad en poedersuiker, maar er is ook een variant die wordt overgoten met vanillesaus.
- Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt. In het Oostenrijkse Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn verbouwd. Een leuk meebrengsel uit je vakantie dus. Geur en smaak van maanzaad komen veel beter tot hun recht door de zaadjes fijn te stampen in een vijzel of te malen. Dat kan met een koffiemolen of met een speciale graanmolen op de keukenmachine.Zelf Powidl maken? Met 3 kilo rijpe kwetsen (gehalveerd en zonder pit) en 5 el pruimenschnaps of Slivovitz maak je genoeg voor circa vier jampotjes. Dat gaat zo: Breng de pruimen met een bodempje water aan de kook, zet het vuur meteen heel laag en laat ze onder geregeld roeren 5 tot 6 uur zonder deksel op de pan inkoken tot een dikke massa ontstaat. Blijf roeren om aankoeken te voorkomen of maak de Powidl in een een elektrische jamkoker met roermechanisme. Voeg nu de pruimenschnaps of Slivovitz toe en laat alles nog een half uurtje op een zacht pitje koken. De Powidl is klaar als de massa tot ongeveer een vijfde is ingedikt en niet meer van een lepel loopt. Verdeel de Powidl over goed schoongemaakte jampotjes met schroefdeksel en steriliseer deze door ze een uur in de oven op 90 graden hete lucht te zetten (let op: dus geen boven- of onderhitte gebruiken). De Powdl is nu een hele tijd houdbaar.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade