Recepten
Gefrituurde champignons
Wij zijn altijd weer blij als we in het najaar in Oostenrijk Gebackene (gefrituurde) Steinpilze (eekhoorntjesbrood) op de kaart zien staan. Grote kans dat ze die ochtend vers zijn geplukt en dus overheerlijk zijn. Omdat je eekhoornjesbrood bij ons vrijwel nooit zo vers kunt krijgen (en ze al snel smaak verliezen) kiezen we hier liever voor kastanjechampignons.
Ingrediënten voor twee personen
- 250 gr verse kastanjechampignons (schoongemaakt met keukenpapier of borstel)
- 2 eieren
- 5 el melk
- 100 g bloem
- 100 g panko
- Zout
- Olie om te frituren
Sauce tartare
- 200 g mayonaise
- 60 g zoetzure augurken, zeer fijngesneden
- 1 hardgekookt ei, heel fijn gesneden
- 40 g zeer fijngesneden ui of sjalotjes
- 1 el gehakte kappertjes
- 1 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 el dragon, fijngehakt
- 1 tl mosterd
- Zout, witte peper, citroensap
Bereiding
Maak eerst de sauce tartare door alle ingrediënten te vermengen en op smaak te brengen met zout, peper en citroensap. Ze de saus tot aan gebruik in de koelkast
Verhit de olie in de frituur of in een koekenpan (twee vingers hoog, zodat de champignons helemaal worden bedekt) tot 180 graden.
Zet drie kommetjes klaar met achtereenvolgens de bloem, het ei (losgeklopt met de melk) en de panko. Bedek de champignons rondom met achtereenvolgens de bloem, het ei en de panko. Dit lukt het beste zonder je handen te gebruiken door ze in het kommetje heen en weer te schudden.
Bak de champignons in 5 minuten rondom goudbruin en serveer onmiddellijk met de sauce tartare en desgewenst een groene salade.
Tips & Weetjes
- De hoeveelheden bloem en panko zijn een indicatie. Voeg desnoods meer toe als dat nodig is om de champignons goed te bedekken. Eventuele restjes kun je in een apart bakje voor een volgende keer bewaren.
- Je kunt het vet dat je gebruikt gerust meerdere keren gebruiken. Filter het wel na gebruik en bewaar het op een koele plek. Vervang het zodra het ranzig begint te ruiken.
- Als je in Oostenrijk op de kaart ziet staan dat een gerecht is ‘gebacken’, dan betekent dit dat vlees, vis of groenten zijn gepaneerd, om daarna zwemmend in een grote hoeveelheid heet vet (plantaardige olie of dierlijk vet) knapperig goudbruin te worden gebakken. Door deze manier van bereiden blijven geur en smaak van de hermetisch afgesloten vulling goed bewaard.
- Gefrituurde champignons serveer je traditioneel met sauce tartare en een groene salade.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade