Recepten
Flammkuchen à la Wiesen
Flammkuchen mag dan een gerecht uit de Elzas zijn, je kunt hem ook op z’n Tirools klaarmaken – met verse weidekruiden. Onderstaand recept is van Elfi Stolz van hotel Stern op het Mieminger Sonnenplateau.
Ingrediënten voor vier éénpersoons-Flammkuchen
Voor het deeg
- 1 blokje verse gist
- Ongeveer 200 ml lauwwarm water
- 300 g dinkelmeel
- Snufje zout
- 2 el olijfolie
Voor het beleg
- 200 g Schmand (of crème fraîche, eventueel ‘verdikt’ met clotted cream)
- 100 g zure room
- Zout, peper en een beetje gemalen nootmuskaat
- 2 uien
- 12 grote champignons
- 2 handenvol smalle weegbree
- 2 handenvol bloemaren van smalle wegbree
Bereiding
Los de gist op in een deel van het lauwwarme water. Meng het meel met de opgeloste gist, zout, olie en de rest van het water (beetje bij beetje toevoegen) tot een elastisch deeg. Voeg wat extra water toe als het deeg te korrelig blijft en neem iets minder water als het deeg te nat wordt. Dek de deegbal met een doek af en laat dit een uurtje rusten.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng de Schmand (of het alternatief) met de zure room, zout, peper en nootmuskaat. Snij de uien in fijne ringen en de champignons in dunne plakken. Snij weegbreebladeren in dunne reepjes en wentel ze met de champignons en de bloemaren door wat olijfolie (dit is belangrijk om te voorkomen dat ze in de oven verbranden).
Deel het gerezen deeg in vieren en rol elk deel uit tot een zeer dunne, ovale plak. Bestrijk elke ‘Flammkuchen’ met de Schmandmassa (let op dat je de randen goed insmeert, anders branden die te snel aan) en beleg met de uien en het champignons-weegbreemengsel. Bak de Flammkuchen ongeveer 15 minuten onderin de oven totdat de bodem knapperig is en de randen goudbruin.
Tips & Weetjes
Een alternatief voor de weegbree zijn blad en knoppen van daslook. Wij hebben een variant gemaakt met ui, champignons en rucola (foto), die ook heerlijk was (ook hier geldt: rucola en champignons mengen met wat olijfolie om aanbranden te voorkomen). Je kunt de Flammkuchen uiteraard naar smaak verrijken met tonijn (blik), blauwschimmelkaas of feta of bijvoorbeeld paprika.
Schmand is een term voor verschillende nauw verwante zuivelproducten uit Centraal- en Oost-Europa. Het is een soort zure room met tussen de 10% en 42% vet die wordt gebruikt om mee te koken en te bakken. Bij ons is het niet verkrijgbaar. Je kunt het vervangen door crème fraîche, maar die is minder stevig van consistentie. Wij mengen crème fraîche ook wel met wat double cream of clotted cream voor een dikkere consistentie.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade