Recepten
Eiernockerl
Weinig tijd om te koken? Eiernockerl – een eenvoudig en populair gerecht uit de Weense keuken – staan in een mum van tijd op tafel. Lekker vegetarisch!
Ingrediënten
Voor de Nockerl
- 300 g bloem
- 3 eieren (losgeklopt)
- 150 ml melk
- 1 snufje peper
- 50 g boter (gesmolten)
- 1 snufje zout
- 1 scheutje water
Voor de afwerking
- 1 theelepel zout voor het kookwater
- 3 eieren
- Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
- 1 handvol bieslook om te garneren
- 1 handvol peterselie
- 1 scheutje olie of boter
Meng voor de Nockerl-deeg de melk goed met een scheutje water, het zout, de gesmolten boter en de 3 losgeklopte eieren. Voeg de bloem toe en roer tot er een romig deegmengsel ontstaat. Als het deeg te vloeibaar of te stevig is, kunt je naar wens wat bloem of melk toevoegen.
Breng nu een pan water met zout aan de kook en druk het deeg door een zeef (of Spätzle-pers of puree-knijper) in het kokende water. Kook de Nockerl tot ze boven komen drijven, na circa 5 à 10 minuten.
Giet de gekookte Nockerl af en spoel ze onder koud water om te voorkomen dat ze vastplakken.
Verhit nu wat boter in een pan en gooi de Nockerl erin. Klop de resterende 3 eieren los met peper, zout en nootmuskaat en giet ze over de Nockerl in de pan. Breng op smaak een deel van de verse kruiden en eventueel nog wat extra zout en peper. Roer alles goed door in de hete pan totdat de dooiers gestold en lichtbruin van kleur zijn. Bestrooi met de rest van de bieslook en/of peterselie.
Lekker met een groene salade en een glas bier.
Tips & Weetjes
- Liever een wat hartiger variant? Bak dan eerst wat spekjes uit in de pan voordat je de Nockerl en eieren toevoegt of roer op het laatst wat gebakken sjalotjes door de Eiernockerl.
- Als alternatief voor melk kun je het deeg ook bereiden met zure room.
- Volgens een enquête van het dagblad Heute uit 2010 staan Eiernockerln in de top-tien van populairste hoofdgerechten bij Oostenrijkers.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade