Recepten
Eiernockerl
Weinig tijd om te koken? Eiernockerl – een eenvoudig en populair gerecht uit de Weense keuken – staan in een mum van tijd op tafel. Lekker vegetarisch!

Eiernockerl
Ingrediënten
Voor de Nockerl
- 300 g bloem
- 3 eieren (losgeklopt)
- 150 ml melk
- 1 snufje peper
- 50 g boter (gesmolten)
- 1 snufje zout
- 1 scheutje water
Voor de afwerking
- 1 theelepel zout voor het kookwater
- 3 eieren
- Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
- 1 handvol bieslook om te garneren
- 1 handvol peterselie
- 1 scheutje olie of boter
Meng voor de Nockerl-deeg de melk goed met een scheutje water, het zout, de gesmolten boter en de 3 losgeklopte eieren. Voeg de bloem toe en roer tot er een romig deegmengsel ontstaat. Als het deeg te vloeibaar of te stevig is, kunt je naar wens wat bloem of melk toevoegen.
Breng nu een pan water met zout aan de kook en druk het deeg door een zeef (of Spätzle-pers of puree-knijper) in het kokende water. Kook de Nockerl tot ze boven komen drijven, na circa 5 à 10 minuten.
Giet de gekookte Nockerl af en spoel ze onder koud water om te voorkomen dat ze vastplakken.
Verhit nu wat boter in een pan en gooi de Nockerl erin. Klop de resterende 3 eieren los met peper, zout en nootmuskaat en giet ze over de Nockerl in de pan. Breng op smaak een deel van de verse kruiden en eventueel nog wat extra zout en peper. Roer alles goed door in de hete pan totdat de dooiers gestold en lichtbruin van kleur zijn. Bestrooi met de rest van de bieslook en/of peterselie.
Lekker met een groene salade en een glas bier.
Tips & Weetjes
- Liever een wat hartiger variant? Bak dan eerst wat spekjes uit in de pan voordat je de Nockerl en eieren toevoegt of roer op het laatst wat gebakken sjalotjes door de Eiernockerl.
- Als alternatief voor melk kun je het deeg ook bereiden met zure room.
- Volgens een enquête van het dagblad Heute uit 2010 staan Eiernockerln in de top-tien van populairste hoofdgerechten bij Oostenrijkers.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade