Recepten

Buchteln

Buchteln, zoete broodjes gemaakt van gistdeeg gevuld met marmelade, zijn afkomstig uit Bohemen, maar inmiddels ook een vast bestanddeel van de Weense keuken. Serveer het gebak bestrooid met poedersuiker.

Ingrediënten

  • 200 ml melk
  • 90 g boter
  • 90 g suiker
  • 500 g bloem
  • ½ pakje verse gist (20 gr)
  • 1 ei
  • scheutje (STROH) rum
  • citroenschil naar smaak
  • snufje zout
  • Powidl (een dikke kwetsenmousse, zie Tips & Weetjes) of een andere marmelade voor de vulling
  • poedersuiker om te bestrooien

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C

Los eerst de suiker, het zout en de boter op in de verwarmde melk. Verbrokkel de gist in de bloem, voeg het ei, de aroma’s en de melkoplossing toe. Kneed tot een glad deeg. Zet op een warme plaats, bedek met een theedoek en laat rijzen tot ongeveer de dubbele omvang (ca 1 uur).

Rol het gistdeeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en snijd het in rechthoeken van gelijke grootte. Probeer het aantal af te stemmen op de vorm waarin je gaat bakken, bv 6 x 4 = 24.

Leg vervolgens op elke rechthoek een lepeltje Powidl in het midden. Vouw het deeg samen en draai tot een bolletje, doop de bolletjes in gesmolten boter en schik ze strak naast elkaar in een ovenschaal. Laat het deeg opnieuw ca. 15 minuten rijzen.

Bak de Buchteln ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is

Bestrooi de afgekoelde Buchteln met poedersuiker of serveer ze met een vanillesaus

Tips & Weetjes

  • Buchteln zijn in Wenen bekend sedert de Biedermeier periode (1815 tot 1848). Het woord ‘Buchtel’ is afgeleid van het Tsjechische “buchtičky” of “buchta”. Volgens een etymologisch woordenboek van het Tsjechisch betekent ‘buchta’ een soort gistgebak, met vulling, maar ook wel een ‘mollig, massief lichaam’.
  • Buchteln worden met poedersuiker gegeten, maar ook wel met vanillesaus overgoten. De vulling varieert. Vaak wordt abrikozenjam of -marmelade gebruikt. Belangrijk is dat de consistentie niet te vloeibaar is. Traditioneel zijn Buchtel gevuld met Powidl, een dikke mousse van meestal zonder suiker en gelei ingekookte (verse of gedroogde) kwetsen.
  • Zelf Powidl maken? Met 3 kilo rijpe kwetsen (gehalveerd en zonder pit) en 5 el pruimenschnaps of Slivovitz maak je genoeg voor circa vier jampotjes.  Dat gaat zo:Breng de pruimen met een bodempje water aan de kook, zet het vuur meteen heel laag en laat ze onder geregeld roeren 5 tot 6 uur zonder deksel op de pan inkoken tot een dikke massa ontstaat. Blijf roeren om aankoeken te voorkomen of maak de Powidl in een een elektrische jamkoker met roermechanisme.  Voeg nu de pruimenschnaps of Slivovitz toe en laat alles nog een half uurtje op een zacht pitje koken. De Powidl is klaar als de massa tot ongeveer een vijfde is ingedikt en niet meer van een lepel loopt. Verdeel de Powidl over goed schoongemaakte jampotjes met schroefdeksel en steriliseer deze door ze een uur in de oven op 90 graden hete lucht te zetten (let op: dus geen boven- of onderhitte gebruiken). De Powdl is nu een hele tijd houdbaar.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte