Recepten

Bauernkrapfen

Duits/Oostenrijkse donuts: Zo kun je Bauernkrapfen nog het beste omschrijven. Het gefrituurde gistgebak, vooral populair in Salzburg en Tirol, wordt zoet (met jam) als hartig (met zuurkool) gegeten.

Bauernkrapfen

Bauernkrapfen

Ingrediënten (voor ten minste 6 stuks)

  • 600 g tarwebloem
  • 3 eieren
  • 50 g boter
  • 1 blokje verse gist
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml melk
  • Olie om te frituren
  • Poedersuiker om te bestrooien
  • 1 scheut rum

Bereiding

Doe de boter in een steelpan, voeg de melk toe en verwarm alles langzaam onder voortdurend roeren (niet laten koken).
Meng de bloem, het zout, de gist en de suiker in een kom.

Voeg de dooiers en de rum toe aan de melk en roer de dooiers goed geklopt zijn. Voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel en kneed alles tot een zijdezacht, glad deeg. Het deeg is klaar als het bubbelt en loslaat van de rand van de kom.

Dek af met een doek en het deeg op een warme plaats rijzen (ongeveer 30 min.) tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven werkvlak. Vorm er ten minste zes bolletjes van met een doorsnede van ongeveer 3 cm, dek af met plasticfolie en laat ze opnieuw ten minste 20 minuten rijzen tot ze weer in volume zijn verdubbeld.

Druk elk balletje met de hand plat tot een schijf. Druk met je vingers een inkeping in het midden van de schijf zodat ze in het midden heel dun zijn en aan de buitenkant een gelijkmatige, dikke ‘kraag’ hebben..

Draai de Bauernkrapfen één voor één om en schuif ze voorzichtig in de hete olie (160 graden) met de inkeping naar beneden.

Bak ze tot ze drijven en gebruik een lepel om het hete vet over de bovenkant te sprenkelen. Draai de Bauernkrapfen om als ze goudbruin zijn en bak ze dan nog kort aan de andere kant.

Haal de krapfen uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze – als ze afgekoeld zijn – met poedersuiker.

Tips & Weetjes

  • Geen frituurpan? Bak de Bauernkrapfen dan in een brede en hoge pan. Het vet moet ten minste drie centimeter hoog staan.
  • Bauernkrapfen zijn een traditioneel Oostenrijks/Duits gefrituurd deeggebak dat erg populair is in Oud-Beieren, Franken, West-Oostenrijk, Zuid-Tirol en Thüringen. Afhankelijk van de regio heeft het verschillende andere namen, waaronder Auszogne, Krapfen en Kiachl (met name in Tirol).
  • Bauernkrapfen werden vroeger vooral gebakken in de oogsttijd en op kerkelijke hoogtijdagen. Het is een populair gerecht op boerenmarkten en andere evenementen, en de ‘donuts’ worden ook graag meegenomen op wandelingen. Ze worden zowel zoet (met cranberrycompote in de inkeping of bestrooid met poedersuiker) als hartig (met zuurkool in de inkeping: Krautkrapfen) gegeten.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte