Recepten
Admonter Xeis-Burger
Hertenvlees is geliefd in Oostenrijk. Dit recept voor een wild-hamburger is afkomstig van Christoph Pirafelner van Landgasthaus zur Ennsbrücke in Admont in het Gesäuse (Stiermarken).
Ingrediënten voor vier burgers
- 800 gram gehakt van wild (zoals hert)
- 1 winterpeen, heel fijngesneden
- ½ bleekselderij, heel fijngesneden
- ½ prei, heel fijngesneden
- 80 gram paneermeel
- 2 eieren
- zout, peper, wildkruiden
Ingrediënten voor de saus
- Zure augurkjes, fijngesneden
- Gele, rode en groene paprika, fijngesneden
- Ui
- Mosterd
- Ketchup
- Kerriepoeder
- Zout en peper
- Hamburgerbroodjes
Bereiding
Maak eerst de saus door alle ingrediënten goed te mengen (de exacte hoeveelheden naar eigen smaak).
Meng het vlees met de wortel, selderie en prei, voeg de kruiden en eieren toe en kneed alles met het paneermeel tot een stevige massa. Vorm hier burgers van en bak elke burger aan twee kanten (niet al te lang). Snij de broodjes doormidden, toast ze kort, leg in elk broodje een burger en wat saus. Eventueel decoreren met een blaadje sla en een schijf tomaat.
Tips & Weetjes
Een deel van de wildpopulatie in het Gesäuse wordt elk jaar afgeschoten om hun aantal op het niveau te houden dat past bij de levensruimte die er voor ze is. Het vlees wordt onder de naam Xeis-Edelwild verkocht aan onder meer regionale restaurants. Lees hier meer over Xeis-Edelwild.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade