Villach: Tussen bergen & meren

Villach, de tweede stad van Karinthië, is omgeven door bergen en meren. Vanuit de binnenstad ben je binnen het kwartier in de natuur. Mede die combinatie maakt een verblijf hier zo aantrekkelijk. Stedentrip met extra’s.

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Hauptplatz Villach

Hauptplatz Villach

We lopen vanaf het centraal station in Villach richting binnenstad, steken de rivier Drau over en blijven staan aan het uiteinde van de tweehonderd meter lange Hauptplatz. Stadsgids Lisa Stampfer weet te melden dat het plein acht keer zo lang als breed is. ‘Die verhouding zie je wel vaker bij pleinen die in de middeleeuwen zijn aangelegd’, vertelt ze. ‘Het betekende namelijk zicht- en gehoorafstand. Als iemand je aan het ene uiteinde iets toeriep, kon je het aan de andere kant nog goed verstaan.’

Hauptplatz Villach

Hauptplatz Villach

Sinds 1988 is de Hauptplatz autovrij. Het plein is het kloppende hart van Villach, met aan weerszijden winkels, hotels, cafés en restaurants met gevels in verschillende pasteltinten. Voetgangers en fietsers laveren er ’s zomers tussen de terrasjes en bloembakken door. Tussen de panden voeren steegjes naar andere pleinen. Ook die zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stad, net als de strategisch opgestelde pranger nabij de Drau. Vrijwel iedereen die de stad toen bezocht, kwam aan deze bijna drie meter hoge martelzuil voorbij. In elk van de drie nissen stond een gestrafte met bijvoorbeeld afgehakte hand of afgesneden oor vastgeketend. Rond 1800 had de steen z’n functie verloren en werd hij ingemetseld in de beschermmuur die toen langs de oevers van de Drau werd aangelegd. Hij verdween ondergronds en werd vergeten tot hij bij de aanleg van een nieuwe brug in 1960 min of meer onbeschadigd weer tevoorschijn kwam. Het exemplaar op het plein is overigens een kopie. Het origineel uit 1500 staat in het stadsmuseum.

Slaven en Bajuwaren

Dreifaltigkeitssäule

Dreifaltigkeitssäule

Verder wandelend over de Hauptplatz komen we langs de Drievuldigheidszuil uit 1739. Maria en de pestheilige Rochus zijn getooid met een vergulde stralenkrans. Ook boven hun hoofden hangt een gouden stralenkrans, als ware het een paraplu. Aan de voet van de zuil rust St. Florian, patroonheilige van de brandweer. Iets verderop staat de parochiekerk St. Jakob. De toren van deze kerk is met 94 meter de hoogste van Karinthië. Nadat we een paar euro in een geldbusje hebben geworpen, kunnen we door de draaipoortjes bij de ingang lopen en via 239 deels stenen, deels houten treden naar de voormalige woning van de torenwachter klimmen. Vanaf het balkon op 48,84 meter hoogte kijken we uit over de daken van Villach en het omringende landschap met Drau en bergketens.

Het karakter van Villach is gevormd door de ligging op het drielandenpunt Italië, Slovenië en Oostenrijk, legt Stampfer uit. ‘Al in de Romeinse tijd lagen we aan de weg van Italië naar de Oostelijke Alpen en was hier waarschijnlijk een rustplaats die Santicum heette. Nog steeds zijn we de meest Italiaanse stad van Oostenrijk. Op onze markten staan veel Italiaanse handelaren en in onze straten hoor je veel Italiaans. De Italiaanse levendigheid zit ook in ons karakter.’

Dreifaltigkeitssäule details

Dreifaltigkeitssäule details

Rond 600 na C. vestigden Slavische stammen zich in de regio en tot 830 was Villach onderdeel van het Slavische vorstendom Karantanië. ‘Vandaar dat we deels Slavische wortels en iets van de Slavische melancholie hebben.’

Toen de Slaven in 740 werden aangevallen door de Avaren, een steppevolk uit Midden-Europa, riepen ze de hulp in van de Bajuwaren: een Germaans volk uit Beieren. Die kwamen, bleven en maakten van Villach een Beiers hertogdom. Stampfer:  ‘Je zou kunnen zeggen dat zij naast het Christendom een zekere orde en regelmaat naar Villach brachten.’

Protestantisme

Pranger

Pranger

In 1007 werd Villach eigendom van het Duitse vorstbisdom Bamberg. Daarmee begon een periode van economische voorspoed, vooral dankzij een omvangrijk privilege uit 1060 met gerechts-, douane, munt- en marktrechten. In 1240 werd Villach bovendien tot stad verheven. Uiteraard vloeiden alle douane-inkomsten naar de Bamberger vorstbisschoppen. Het droeg eraan bij dat veel Villacher kooplieden zich tijdens de reformatie van de katholieke kerk afkeerden. Toen ze vervolgens tijdens de contrareformatie weigerden het protestantse geloof af te zweren, werden ze gedwongen de stad te verlaten met achterlating van hun minderjarige kinderen. Stampfer: ‘Toen de contrareformatie in 1628 was voltooid, was Villach weer volledig katholiek, maar door het vertrek van de kooplieden stortte de economie in. De Bambergse bisschoppen probeerden de stad er bovenop te helpen met onder andere belastingvoordelen, maar uiteindelijk verkochten ze al hun bezittingen in Karinthië aan keizerin Maria Theresia. Dat was in 1759. Toen pas werd Villach onderdeel van Oostenrijk.’

52 luchtaanvallen

Brug over de Drau

Brug over de Drau

Hoewel Villach dus een lange historie heeft, is vanaf de kerktoren goed te zien dat er behalve rondom de Hauptplatz relatief weinig historische gebouwen staan. De oude stadsmuur werd al gesloopt in de Napoleon­tische tijd, toen Villach tussen 1809 en 1813 deel uitmaakte van de Franse Illyrische Provincies. De grootste schade werd echter aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na Wiener Neustadt (waar de vliegtuigindustrie was gevestigd) was Villach de meest gebombardeerde stad van Oostenrijk. ‘Dat kwam door de strategische grensligging’, aldus Stampfer. ‘De geallieerden hoopten de aanvoer van oorlogstuig naar het Italiaanse front te stoppen door hier de spoorbrug over de Drau te vernietigen.’

Congrescentrum

Congrescentrum

De brug werd niet getroffen, maar tijdens maar liefst 52 luchtaanvallen stierven ongeveer driehonderd inwoners en werden dertienhonderd gebouwen (zo’n 85 procent van alle panden) vernietigd of zwaar beschadigd. Ook het oude raadhuis ging verloren en is nooit meer opgebouwd. Gelukkig heeft Villach desondanks genoeg te bieden. Zowel voor inwoners als toeristen is de nabijheid van veel natuur een groot pre. Ten noorden van de stad liggen de zonnige Gerlitzen en het Verditz, onderdeel van de Nockbergen. In het zuiden het natuurpark Dobratsch met tal van wandelpaden; daarachter de Karawanken en de Karnische Alpen met tussen hen in de imposante Mittagskogel. Negen meren in de omgeving, zoals de Faaker See en de Ossiacher See, bieden volop zwemplezier. Ook de Drauradweg voert dwars door Villach.

Drau

Drau

Vroeger overstroomde die rivier geregeld en was het onmogelijk om er direct langs te fietsen. Markeringen op diverse plekken in de stad laten zien hoe hoog het water dan stond. Daarom werd de rivierbedding in 1981 bijna vier meter uitgediept, zodat de kans op overstromingen nu vrijwel nihil is. Vervolgens werd het fietspad langs het water aangelegd en ontstond op de oevers een ontspanningsgebied met loungestoelen, winkeltjes en horeca. ‘Het heeft de stad gepimpt’, constateert Stampfer.

Steen- en ketelbier

St Franciscus voor de Villacher Brauhof

St Franciscus voor de Villacher Brauhof

Een restje verbinding met het historische Villach biedt de Villacher brouwerij in het centrum van de stad tussen station en Hauptplatz. Al in de middeleeuwen mochten de burgers van Villach hun eigen bier brouwen: indertijd waarschijnlijk gezonder dan het sterk verontreinigde water. Omstreeks 1750 telde Villach zo’n twintig kleine Steinbier-brouwerijen, zo genoemd vanwege de productiemethode die met name in Karinthië tot aan het begin van de 20ste eeuw gangbaar was. Steinbier werd niet in een brouwketel gekookt maar in houten kuipen. De naam slaat op stenen die boven een open vuur werden verhit en vervolgens op het wort in de kuipen werden gelegd om die aan de kook te brengen. Het directe contact van het wort met de gloeiendhete stenen gaf het bier een rokerige smaak.

Het middelgrote Villacher, de enig overgebleven brouwerij in de stad, komt voort uit de Steinbier-brouwerij Fischer. Deze wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1738. Toen Johann Fischer in 1858 aan het roer van dit bedrijf kwam te staan, stapte hij meteen over op het brouwen in ketels. Vanwege die nieuwe brouwmethode ziet het huidige Villacher 1858 als het eigenlijke geboortejaar. In 1900 werd de naam Fischer gewijzigd in Villacher. Sindsdien mag de brouwerij bovendien het stadswapen – een adelaarsklauw – in haar logo voeren.

We nemen deel aan een rondleiding in de brouwerij en proeven na afloop vanzelfsprekend de verschillende huisbieren in de Brauhof: het café pal ernaast. Het Villacher Dunkel met z’n smaak van geroosterde mout komt waarschijnlijk het dichts in de buurt van het vroegere Steinbier. Het smaakt naar meer. Net als Villach.

Sculpturenroute

Omdat Villach relatief weinig historische panden telt, wil de stad met standbeelden eigentijdse monumenten creëren. Deze zes sculpturen kom je tussen het station en de parochiekerk tegen.

Franciscus van Assisi

Wie van het centraal station in Villach richting binnenstad wandelt, bereikt na driehonderd meter de Nikolai-platz met de neogotische Nikolaikerk. Ze valt onder de zielzorg van het lokale Franciscanenklooster. Vandaar het standbeeld van Franciscus van Assisi op het plein voor de kerk. Het is gemaakt door de internationaal bekende Oostenrijkse architect en beeldhouwer Jos Pirkner (1927)

Steenadelaar

De imposante bronzen vogel op de Oberer Kirchplatz nabij de parochiekerk St. Jakob verwijst naar het stadswapen van Villach: een geel vlak met daarop een zwarte adelaarsklauw die op een bergtop lijkt neer te strijken. Het motief is waarschijnlijk ontleend aan het familiewapen van de Bambergse bisschop Ekbert von Andech.

Klederdrachtpaartje

Paartje in Klederdracht

Paartje in Klederdracht

Voor de deur van het Parkcafé op de 8.-Mai-Platz kom je een paartje in klederdracht tegen. De sculptuur, gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Egon Gruber, werd in 2008 geplaatst bij het 100-jarig jubileum van de Villacher Bauerngman, de liefdadigheidsorganisatie die de jaarlijkse Kirchtag organiseert (zie evenementen).

Nar

Dit beeld op de hoek naast Konditorei Bernold bij de stadsbrug over de Drau staat symbool voor de tot over de landsgrenzen bekende Villacher Fasching (zie evenementen). Zowel de nar als de steenadelaar zijn werken van de Duitse kunstenaar Roland Greis.

Bierbrouwer

Op de hoek Klagenfurter Straße/Bahnhofstraße poseert sinds 2014 een brouwmeester met een kruik schuimend bier in de hand naast een vat bier. Hij is een creatie van de Duitse kunstenaar Friedhelm Zilly en verwijst uiteraard de Villacher brouwtraditie.

Brandweerman

De 1.80 meter lange brandweerman met blusslang op de Hans-Gasser-Platz staat voor het monumentale pand (nummer 5) waarin tot 1993 de Hauptfeuerwache was gevestigd.  Het beeld uit 2017 is gemaakt door de Oostenrijker Georg Mühlegger.

Burcht Landskron en Affenberg

Burg Landskron © ORF

Burg Landskron © ORF 9 Plätze, 9 Schätze


Roofvogelshow

Roofvogelshow

Op een rotsplateau ten noordoosten van Villach ligt de imposante burchtruïne Landskron, waarvan delen teruggaan op de eerste helft van de 11e eeuw. Een bezoek aan de burcht is een leuk (familie)uitje. Zo kun je er dagelijks vliegshows met roofvogels en uilen bijwonen in de Adler-Arena. Met een beetje geluk zie je dan steenadelaars Fritzi en Bruno vliegen. Zij hebben, uitgerust met mini-camera’s, 360 Graden-opnames van de regio Villach vanuit vogelperspectief gemaakt die online te bekijken zijn. Voor een fantastisch uitzicht over Villach en omgeving is een lunch op het panoramaterras van het burchtrestaurant aan te bevelen. Vlak bij de burcht ligt het mooie dierenpark Affenberg. De honderdvijftig Japanse makaken die er wonen, lopen vrij rond. Daarom kun je het park alleen bezichtigen tijdens een van de (frequente) rondleidingen met gids.

Affenberg

Burcht Landskron is geopend van eind mei tot eind september. Schloßbergweg 30,  burg-landskron.at

De Adler-Arena biedt van eind april en eind oktober dagelijks (meerdere) vliegshows. Tijden en tickets: adlerarena.com

Rondleidingen op de Affenberg (Schloßbergweg 28) zijn er vanaf begin april- begin november. Tijden en tickets: affenberg.com

Villach en omgeving vanuit het perspectief van adelaars Fritzi en Bruno zien?  Bekijk hier het filmpje.

Huisberg Dobratsch

Uitzicht vanaf de Dobratch

Uitzicht vanaf de Dobratch

De Villacher huisberg Dobratsch is een natuurpark met tal van (zeldzame) dieren en planten, onder wie 150 vogel- en 1400 vlindersoorten. De snelste en mooiste weg door het natuurpark is de 16,5 kilometer lange panoramaweg Villacher Alpenstraße, met op de route elf parkeerplaatsen bij uitzichtpunten. Zo kijk je vanaf de P2 (862 meter) uit over de stad Villach en zie je vanaf de P3 de burchtruïne Finkenstein. P6 (Rote Wand) biedt een spectaculair uitzicht op de bergen van de Julische Alpen tot aan de Karawanken, toppen van Italië en Slovenië en meerdere bergmeren. Je kunt hier ook naar de Alpengarten, een botanische tuin met ongeveer achthonderd verschillende Alpenbloemen- en planten uit drie klimaatzones. Bij parkeerplaats nummer 11 (Rosstratte) op 1723 meter hoogte vind je een geo-leerpad, loungebanken en het kunstwerk Sonnenwege: een zonneobservatorium met onder andere zonnewijzer en monolieten. Het bergrestaurant Rosstratten-stüberl serveert Karinthische specialiteiten. De top van de Dobratsch met daarop het Gipfelhaus en twee pelgrimskerkjes is vanaf hier in circa 90 minuten te voet bereikbaar.

De Villacher Alpenstraße is een tolweg. villacher-alpenstrasse.at

Dobratsch: naturparkdobratsch.at

De Alpentuin is tegen entree te bezichtigen van begin juni tot einde augustus

Rosstrattenstüberl: rosstratte.at

Rosstratten-stüberl

Rosstratten-stüberl




Overige Tips & Adressen

Villach (60.000 inwoners), de tweede stad van Karinthië, ligt op het kruispunt van het Gail- en Drautal aan de voet van de Villacher Alpen. De stad is per auto bereikbaar via München en Salzburg over de Tauernautobahn (A10) richting zuiden. Villach heeft een internationaal treinstation. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Klagenfurt.

Rondleidingen

Bij het toerismebureau starten elke vrijdag om 10 uur stadsrondleidingen. Elke woensdagmiddag om 16.00 uur zijn er themarondleidingen, bijvoorbeeld over de brouwerijgeschiedenis van de stad.  Meer informatie, ook over bereikbaarheid, overnachten, gastronomie, evenementen e.d.: Toerisme-bureau: Bahnhofstraße 3, visitvillach.at

Rondleidingen zijn gratis met de Erlebnis CARD Villach, die je krijgt als je overnacht bij een van de aangesloten bedrijven: card.visitvillach.at

Individuele rondleidingen door gecertificeerde gidsen: kaernten-guide.at

Veel bezienswaardigheden in Villach en omgeving zijn gratis of tegen korting toegankelijk met de Kärnten Card. Informatie en prijzen: kaerntencard.at

Overnachten

Palais 26

Boetiekhotel in een voormalig stadspaleis uit de 16e eeuw waar ooit vorsten als Keizer Karel V en Maria Theresia de nacht doorbrachten. In de hal nog het originele gotische gewelf en in de vroegere paardenstal nu een hip café. Het hotel in de voetgangerszone werd in 2019 volledig gerenoveerd. Modern-puristisch ingerichte kamers met historische details. Hauptplatz 26, palais26.at

Eten & Drinken

Brauhof Villach
Biergarten Villacher Brauhof

Biergarten Villacher Brauhof

Braugasthof van de Villacher brouwerij met het mooiste terras van de stad: een binnentuin onder de kastanjebomen. Klassiek Oostenrijks eten en uitstekende huisbieren zoals Zwickl, Franzi, Märzen en het alcoholvrije Freilich. Bahnhofstraße 8, villacherbrauhof.at

Charles

Traditioneel modern: aldus het motto van dit restaurant in hotel Palais 26 in hartje Villach. Hippe uitstraling, eigentijds eten en een prima service. In de zomer is het terras op de autovrije Hauptplatz een aanrader, ook voor een late cocktail in een van de zitjes in de vensterbanken. Hauptplatz 26, palais26.at

Stern
Stern

Stern

Modern en gemoedelijk lunchcafé aan de Hans-Gasser-Platz. Een trefpunt voor jong en oud, zeker op marktdagen. Op de kaart voor elk wat wils: ook de nodige vegetarische en veganistische keuzes. Stern heeft nog twee andere vestigingen in Villach: een burger- en steakrestaurant en een café-bar in winkelcentrum Atrio. Hans-Gasser-Platz 9, stern-villach.com

La Gondola

Hier proef je de Italiaanse flair van Villach. Het restaurant ligt een beetje verscholen aan het einde van een steegje aan de Hauptplatz, is stijlvol ingericht met veel hout en heeft een klein maar fijn terras. Authentiek Italiaanse gerechten. Hauptplatz 19, lagondola-villach.at

Konditorei Bernold

Familiebedrijf in derde generatie, pal naast de brug over de Drau. Zowel binnen (dankzij de grote raampartij) als op het terras kijk je uit over de rivier en de Villacher binnenstad. Grote keuze aan huisgemaakt ijs en gebak. Nikolaiplatz 2, bernold.co.at

Parkcafé
Parkcafe

Parkcafe

Dé plek voor een stijlvol ontbijt of lunch/brunch. Ingericht met woonkamerflair en een mooi terras aan de parkzijde. Moritschstraße 2, parkcafe.at

Imbiss Hanschur

Lekkere snackplek. De ‘Imbiss’ staat bekend om z’n worst en Leberkäs-specialiteiten (een soort gehaktbrood). Hauptplatz 31, hanschur.at

Winkelen

Biomarkt

Biomarkt

Elke woensdag en zaterdag van 7 tot 13.00 uur is er weekmarkt op de Draulände (langs de Drau) en elke vrijdag van 9 tot 15.00 uur een biologische markt op de Hans-Gasser-Platz, met regionale specialiteiten uit Karinthië en Italië. Een keer per jaar is er bovendien een grote keramiekmarkt (dit jaar op 5 juni) in de binnenstad, met keramisten uit heel Europa.

Rettl
Thomas Rettl

Thomas Rettl © Nina Hader

Thomas Rettl, de huidige eigenaar van dit mode- en klederdrachtbedrijf met 150-jarige traditie, is uitvinder van de Kärntner ‘Schotse’ ruit en de Kärntner Kilts en heeft klanten in de hele wereld, onder wie Britse royals als William, Kate en Harry. Freihausgasse 12, rettl.com

Pleamle

Pleamle zijn handgeborduurde roodgroene bloemetjes van elk 111 steken. Het gelijknamige Villacher label borduurt ze op traditionele klederdracht, maar ook op polo’s en T-shirts onder het motto ‘klederdracht meets lifestyle’. In de winkel kun je bovendien met Pleamle versierde mokken, schorten en meer kopen. Gerbergasse 3, pleamle-shop.com

Zien & Doen

Stadtmuseum

Het Stadtmuseum belicht de geschiedenis van Villach, toont beeldende kunst vanaf de middeleeuwen tot nu en heeft in de zomermaanden een jaarlijks wisselende expositie. Een eigen zaal is gewijd aan de in Villach opgegroeide arts en theoloog Paracelsus, die wordt gezien als de grondlegger van de medische alchemie. Op de gevel van het huis waarin hij opgroeide, zijn gedenkplaten aangebracht met portretten van Paracelsus én zijn vader (eveneens arts). Deze Paracelsushof is ook een bezoek waard vanwege de fraaie renaissance-arcadebogen. Wildmanngasse 38, villach.at

St. Jacobskerk
Paracelsus - Zoon en vader

Paracelsus – Zoon en vader

Van de oorspronkelijke romaanse basiliek uit 1126 op deze locatie bleef na een aardbeving in 1348 niets over. Daarna werd er ruim honderd jaar gebouwd aan de huidige gotische driebeukige hallenkerk. Het interieur is (opnieuw na aardbevingen) deels gebarokkiseerd. Bezienswaardig is onder meer het rijk versierde houten hoogaltaar. De stenen kansel tegen een van de pijlers dateert uit 1555 en is een overblijfsel uit de tijd dat deze katholieke kerk tijdelijk (van 1526 tot 1594) protestants was. De 94 meter hoge kerktoren kan alleen ’s zomers worden beklommen.  De treden zijn relatief breed, met uitzondering van het laatste stuk: de smalle wenteltrap Schneckenstiege. Een stoplichtsysteem zorgt ervoor dat klimmende en dalende bezoekers elkaar niet in de weg lopen. Gratis met de Kärtner Card. Informatie en openingstijden: villach.at

Villacher brouwerij

Tijdens een brouwerijrondleiding volg je de weg van het bier: vanaf de levering van de grondstoffen via het brouwproces naar het vullen van de flessen, met aansluitend een proeverij in de eigen Braugaststätte. Villacher is een van de modernste brouwerijen van Oostenrijk. 3200 zonnepanelen op het dak leveren genoeg energie voor de bierproductie. Brauhausgasse 6, villacher.com

Reliëf van Karinthië
Relief Kärnten

Relief Kärnten © Museum Villach

Liefhebbers van reliëfmodellen kunnen zich vergapen aan een driedimensionale weergave van het Bundesland Karinthië in een schaalgetrouw model van 1:10.000 (driedimensionaal op 182 m²). Het werd al in 1913 gebouwd en is nog steeds het grootste landschapsplastic van Europa. Sinds enkele jaren zijn er geluids-, beeld- en lichteffecten toegevoegd voor een 3D-ervaring. Zo worden rivieren, dalen en het wegennet uitgelicht. Het reliëf wordt op gezette tijden bespeeld met films over bijvoorbeeld de geschiedenis van Karinthië of de biertraditie. Geopend van begin mei tot eind oktober. Peraustraße 14 in het Schillerpark. Gratis toegang met de Kärnten Card. Informatie en openingstijden: villach.at

Varen en zwemmen

Een duik nemen in de Faakersee of de Ossiachersee? Vanuit Villach kun je desgewenst de boot nemen. De boten vertrekken in de zomermaanden vanaf de aanlegsteiger bij het Congrescentrum. Informatie, dienstregeling en prijzen: drau-schiffahrt.at

Evenementen

Villacher Kirchtag

Elke eerste zaterdag in augustus en gedurende de week ervoor vindt de Villacher Kirchtag plaats, het grootste traditionele feest in Oostenrijk met onder meer een kermis, een klederdrachtoptocht en muziek op diverse podia. De Kirchtag wordt al sinds 1936 (met uitzondering van de oorlogsjaren) georga-niseerd door de Villacher Bauerngman, een liefdadigheidsorganisatie van en voor Villacher. villacherkirchtag.at

 Villacher Fasching

Carnaval wordt in Villach groots gevierd. Met name op Faschingssamstag (canavalszaterdag) komen elk jaar tienduizenden bezoekers naar de stad om de optocht met honderdvijftig praalwagens/groepen en ruim drieduizend narren te zien. villacher-fasching.at

Fronleichnam
Goldhauben

Dames met “Goldhauben” bij de processie

Op Sacramentsdag, de tweede donderdag na Pinksteren, trekt een lange stoet gelovigen vanaf de kerk St. Nikolai naar de parochiekerk St. Jakob. Mede dankzij de feestelijke klederdracht van veel deelnemers en de muzikale begeleiding door de stadskapel is de processie door de Hauptstraße bezienswaardig.

Küchenkult

Highlight van het culinaire jaar is de zogeheten ‘Lange Tafel’ die elke zomer wordt gedekt op de brug over de Drau. Zo’n 160 gasten kunnen dan aan-schuiven voor een gourmetdiner bereid door topchefs uit de regio. Het is onderdeel van het Küchenkult Festival, met verschillende evenementen in de hele regio. kuechenkult.at

Carinthischer Sommer

Jaarlijks muziekfestival  voor klassieke muziek, jazz en crossover in juli en augustus. Op verschillende locaties in Ossiach en Villach. Informatie en tickets: carinthischersommer.at




Kopen op Erfpacht
Toeristenconcerten
Karlskirche
Erzberg
Troadkasten
Samson
Grauburgunder