Nummer 4 2025

Heerlijk herfst!

Nationaal park Gesäuse

“G’seis” is de koosnaam van de locals. Gesäuse de officiële naam, vooral bekend door het jongste nationale park van Oostenrijk. In dit jaargetijde verkleurt het landschap van groen naar vele tinten geel en bruin. Hoge toppen kleuren soms al wit. Voor de winter invalt kun je hier gemzen en gentianen spotten en fietsen langs het schuimende water van de Enns. Cultureel haal je hier je hart op in de grootste klooster-bibliotheek van de wereld. 

Roadtrip langs de reuzen van de Kalkalpen

Zuid-Tirol in Italië mag dan zijn Dolomieten hebben, de Kalkalpen van Noord-Tirol doen er niet voor onder. Een slingerende roadtrip brengt ons langs o.a. Wilder Kaiser, Loferer Steinberge en Wetterstein. Fenomenaal hoe de kalksteenpieken oprijzen achter de gouden loofbossen van de herfst!

Oost-Tirol: De vele gezichten van de Isel

Wie Isel zegt, zegt Ost-Tirol. De Isel is een nog grotendeels natuurlijk stromende bergrivier. Dat is niet altijd zo geweest. Door controverses in de vorige eeuw en het succesvolle natuurherstel van de laatste decennia is de Isel opnieuw een van de wildste bergrivieren van de hele Oost-Alpen. Een portret.

Kleine kerken, groots uitzicht

Naar kerken hoef je in Oostenrijk zelden lang te zoeken. Vaak hebben ze een prominente plek, midden in een dorp. Om daarentegen kapellen te bezoeken is er soms eerst een stevige wandeling noodzakelijk. Beide zijn doorgaans echte architectuurpareltjes die onlosmakelijk verbonden zijn met geloof en traditie en vormen onderdeel van het schilderachtige Oostenrijkse landschap.

Gems vs. alpensteenbok

Gemzen en alpensteenbokken zijn twee van de meest iconische hoefdieren van de Oostenrijkse bergen. Geregeld worden ze door wandelaars gespot en gefotografeerd, ook in de herfst. Maar ze worden ook vaak met elkaar verward. Wat zijn precies de verschillen tussen deze twee karakteristieke dieren?

 

Smaakmaker Markus Sattler

Modern Oostenrijks

Na gewerkt te hebben in Europese toprestaurants keerde Markus Sattler in 2023 terug naar Zuid-Stiermarken als chef-kok van familierestaurant- en hotel Sattlerhof in Gamlitz. De frisse wind die hij meebracht werd dit jaar bekroond met een Michelinster.

Thuis in Oostenrijk

Rob van de Laar

‘Alles viel op zijn plek; mijn liefde voor klassieke muziek en mijn liefde voor Oostenrijk.’

De schoonheid van de natuur of een geliefde. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom Nederlanders naar Oostenrijk vertrekken. Bij Rob van de Laar ligt het net even anders; Rob verhuisde naar Oostenrijk voor de muziek. Hij speelt als solo-hoornist in het Mozarteumorchester in Salzburg.

Lekker!

Oberösterreich – tartaar van hert

24-Kitchen presentator en culinair journalist Laura de Grave doorkruist Oostenrijk op haar elektrische motor, om de lekkerste lokale - vaak biologische - producten en bijzondere regionale gerechten te proeven! Deze week trapt ze op de rem bij Restaurant Rau Nature-based cuisine in Oberösterreich en maakt ze tartaar van hert (óf aubergine, voor de vega’s)!