Editie 3/2020
Bier & Pasta
Vakantieland Oostenrijk gaat langzaam weer van het corona-slot. De meeste musea, hotels, restaurants, campings, zwembaden, dierentuinen, parken en wellnessresorts zijn – uiteraard met alle voorzorgsmaatregelen – weer geopend. Gaan of niet gaan als het weer kan… dat is een individuele afweging. Onze research voor de reportages in dit nummer was al afgerond voordat de crisis begon. Zo gingen we wandelen in het Villgratental in Oost-Tirol, waar iets bewaard is gebleven dat je in vrijwel geen andere Alpenregio meer aantreft: een berglandschap zonder liften en beddenburchten. De bewoners van het dal hebben al vroeg de bewuste keuze gemaakt in te zetten op zacht toerisme. Ook het ‘gezonde’ Gasteinertal in het Salzburgerland richt zich op actieve toeristen, met wandelen en yoga in de buitenlucht als belangrijke pijlers. Voor onze stedentrip gingen we dit keer naar bierstad Freistadt (Opper-Oostenrijk), waar Europa’s laatste brouwcommune – in 1777 opgericht door vrijwel alle huiseigenaren in het plaatsje – is gevestigd.
Wie graag pasta eet, hoeft niet naar een Italiaans kookboek te grijpen. Ook de Oostenrijkse keuken kent tal van klassieke gerechten met deegwaren. Niet op vakantie deze zomer? Ga dan op smaakreis dankzij onze recepten voor zelfgemaakte Spätzle, Kärntner Kasnudeln, Krautfleckerln en zelfs een pasta-toetje.
Geniet van Oostenrijk Magazine. Geniet (hopelijk snel weer) in Oostenrijk.
Pfiat di,
Frits Roest & Emely Nobis