Editie 3/2019
Koeien
Denk aan Oostenrijk en je denkt aan bergboerderijen en almen met grazende koeien… Veel authentieke Oostenrijkse rundveerassen zijn bij uitstek geschikt voor bergachtig terrein. Samen met gepassioneerde boeren zet de ARCHE Austria zich in voor hun behoud en verspreiding, want een aantal rassen wordt helaas met uitsterven bedreigd. De beeldreportage in dit nummer is dan ook een ode aan deze bijzondere dieren.
Dat koeien op almen en wandelaars kunnen botsen, blijkt elk jaar weer. De Oostenrijkse overheid heeft daarom vanaf deze zomer nieuwe gedragsregels opgesteld voor de omgang met weidedieren. Lees meer hierover in de rubriek Trips & Tips en de column Taal en Mores. Onze wandelreportages voeren dit keer naar het Tiroolse Kals en het Ausseerland. In Kals vind je tal van makkelijke en pittige routes rondom de Großglockner: Oostenrijks hoogste berg. Het romantische Ausseerland biedt naast bergen ook verstilde (zwem)meren, stadjes met karakteristieke houten huizen en een levendige klederdrachtcultuur…
Het Ausseerland staat ook bekend om de geweldige zoetwatervis die je hier kunt eten. Omdat Oostenrijk zo merenrijk is, wordt er van oudsher veel zoetwatervis gevangen én is er een lange traditie in het toebereiden ervan. Met onze zomerse recepten voor verse (zalm)forel, snoekbaars en rivierkreeftjes zet je dus ook een stukje Oostenrijkse eetcultuur op tafel.
Geniet van Oostenrijk Magazine. Geniet in Oostenrijk.
Pfiat di,
Frits Roest & Emely Nobis