Editie 4/2016
WEINHERBST
Dwars door Oostenrijk loopt de wijngrens. Het westen (Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Karinthië en Opper-Oostenrijk) is biergebied. In het oosten (Neder-Oostenrijk, Stiermarken, Burgenland en Wenen) speelt wijn de hoofdrol. Als het mooi weer wordt, trekt het de inwoners van deze provincies al gauw naar een Heurigen of Buschenschank, lokalen waarin wijnboeren hun zelfgemaakte wijn schenken. Het is de Oostenrijkse variant op ‘la dolce vita’. Tijdens de zogeheten ‘Weinherbst’, van medio augustus tot eind november, staat er vaak ook Sturm op de kaart: jonge wijn die nog maar net begonnen is te vergisten. Wij bezochten voor dit nummer een aantal top-heurigen in Wenen, de enige metropool ter wereld waar binnen de stadsgrenzen op zo grote schaal wijn wordt verbouwd. De grootste Oostenrijkse wijn is de Grüner Veltliner: Wijnschrijver Mariëlla Beukers neemt hem in dit nummer onder de loep. Een fantastische rode wijn hebben we geproefd in Carnuntum. Uit deze regio, waar al sinds de Romeinen wijn wordt geproduceerd, komt een uitstekende Rubin Carnuntum van zweigelt-druiven.
Geniet van Oostenrijk Magazine. Geniet in Oostenrijk.
Pfiat di,
Frits Roest & Emely Nobis