‘Hier ontdekte ik mijn passie voor wijn’
Hoe kwam je in Oostenrijk terecht?
‘Mijn ouders hadden een horecabedrijf aan de haven van Edam, dus ik ben in de horeca opgegroeid. Mijn wintersportvakanties financierde ik vanaf mijn 17de met horecawerk in skigebied Kitzbühel. Na de Havo deed ik ’s zomers seizoenswerk op het strand in Zandvoort en ’s winters in Kitzbühel. Daar leerde ik op mijn 25ste mijn huidige vrouw Verena kennen, die er in een hotel werkte.’
En dus ben je gebleven?
‘Na die winter zijn we inderdaad samen aan de slag gegaan bij haar ouderlijk bedrijf: Wirtshaus Jagawirt in het Schilcherland in Stiermarken, een heel mooi, traditioneel en gerenommeerd bedrijf aan de zuidkant van de Alpen. Verena heeft inmiddels de bedrijfsvoering overgenomen, maar de meeste beslissingen nemen we nog steeds met de hele familie?
Werk je mee in het familiebedrijf?
‘In het weekend sta ik inderdaad gezellig in het Wirtshaus. Doordeweeks heb ik tijd voor mijn wijnhandel en wijngoed. Door onze uitgebreide wijnkaart en de vele wijnboeren in de omgeving heb ik namelijk mijn passie voor wijn ontdekt. Ik heb een sommelieropleiding in Graz gevolgd, in de afgelopen jaren een mooie wijnhandel opgebouwd en ik ben naast ons horecabedrijf met vijf vrienden wijngoed Leithakalk begonnen in Großhöflein in Burgenland. Samen bepalen we hoe we de wijn uitbouwen , waarbij mijn kennis als sommelier natuurlijk van pas komt‘
Ben je inmiddels geïntegreerd?
‘Ik voel me heel erg thuis in Oostenrijk, maar ik kan me overal wel thuis voelen. Dat is een kwestie van instelling: Je moet je een beetje kunnen aanpassen. Werken in een familiebedrijf was in het begin wennen, vooral het wonen met twee generaties onder één dak, maar het is prettig dat je veel steun aan elkaar hebt.’
Wat mis je uit Nederland?
‘Als ik in Nederland ben, vind ik het hartstikke leuk om met vrienden in de kroeg een biertje te drinken of te gaan zeilen, maar dan mis ik al gauw het goede eten, de wijn en de rust hier.’
Tip
Hotel-Wirtshaus Jagawirt: jagawirt.at
Wijngoed: leithakalk.at