Recepten:
Zoetwatervis
In Oostenrijk wordt van oudsher veel zoetwatervis gevangen en gekweekt én is een lange traditie in het toebereiden ervan. Zoetwatervis heeft weliswaar een minder uitgesproken smaak dan zeevis, maar is met de juiste toebereiding een echte delicatesse. Oostenrijkse topchefs geven tegenwoordig sowieso meestal de voorkeur aan zoetwatervis omdat het een regionaal product is, terwijl zeevis altijd uit het buitenland moet worden geïmporteerd en dus minder duurzaam is.
In Oostenrijkse wateren leven tegenwoordig nog 74 verschillende soorten vis, waarvan er 59 authentiek inheems zijn. Het gaat onder meer om karper- en forelachtigen, kwabaal, snoek, snoekbaars, meerval en rivierkreeft. Daarnaast wordt er veel vis gekweekt. Dat gebeurde aanvankelijk, vanaf de middeleeuwen, vooral in kloosters. Het kerkelijk jaar had vroeger rond 130 vastendagen en daarbij was vis ter vervanging van het verboden vlees belangrijk. De monniken kweekten vooral karper. De forellenkweek ontwikkelde zich pas vanaf het midden van de 19e eeuw. Kweekvis is niet per definitie duurzaam of gezond. In Oostenrijk zijn er diverse keurmerken die garant staan voor dierenwelzijn en duurzaamheid tijdens kweek, verwerken en verhandelen van vis. Let in restaurants op het AMA-Gütesiegel. Verantwoorde adressen vind je ook op biofisch.at en waldviertler-karpfen.at.
Zelf heerlijke gerechten met zoetwatervis maken? Onze snelle, zomerse recepten voor verse (zam)forel, snoekbaars en rivierkreeftjes vind je in Oostenrijk Magazine editie 3/2019. Oostenrijk Magazine editie 3/2019 is te koop in onze webshop.
Zoetwatervis