Smullen van Schmarren
Schmarren, Palatschinken, Liwanzen, Frittaten… de Oostenrijkse varianten op onze pannenkoek en poffertjes smaken minstens zo goed als ze klinken. De bekendste Schmarren-variant is de Kaiserschmarren. Rondom de herkomst van de naam zijn er veel legendes. Het zou het lievelingseten van keizer Franz Josef 1 zijn geweest als er tijdens jachtpartijen in de almhutten werd geluncht. Volgens een andere mythe zou hof-patissier Leopold het gerecht hebben gecreëerd voor keizerin Eilisabeth, die het vanwege haar figuur terzijde schoof. Daarop zou de keizer tegen een lakei hebben gezegd: ‘Na geh’ er mir halt den Schmarren (onzin) her, den unser Poldl da wieder z’sammenkocht hat.” En zo werd de Kaiserschmarren geboren. In Oostenrijk Magazine editie 3-2018 geven we heerlijke zoete en hartige recepten voor Schmarren & Co. Hier een recept voor de Kaiserschammer).
Kaiserschmarren – dessert voor een keizer
Ingrediënten voor 4 personen:
4 eieren | vanillemerg (van de helft van een vanillestokje) | 25 gr suiker | 250 ml melk | 125 gr meel | 25 gr gesmolten boter | rasp van één biocitroen | snufje zout | naar smaak 100 gr in rum geweekte rozijnen Ook nodig: mixer, extra boter en suiker om in bakken, poedersuiker om te bestrooien en een kwetsencompote (of andere pruimencompote) om te serveren. (Voor)bereiding: 30 minuten Rusttijd deeg: 30 minuten
Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker, het vanillemerg en de melk met de mixer tot een schuimig geheel. Meng het meel er voorzichtig door, blijf op de hoogste stand mixen tot er een mooi glad en dun pannenkoekdeeg is ontstaan. Roer de gesmolten boter en citroenrasp erdoor en laat het deeg een half uur rusten (buiten de koelkast). Klop intussen het eiwit stijf met een snufje zout en schep het na de rusttijd voorzichtig met een spatel door het pannenkoekdeeg. Voeg desgewenst de in rum geweekte rozijnen toe. Verhit een klontje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en giet het deeg erin (ongeveer 1 à 2 cm hoog) en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en bak de Kaiserschmarren langzaam goudgeel. Draai hem dan voorzichtig (met hulp van de deksel) om en bak nog een paar minuten. Snij de pannenkoek in grove stukken en dien op met wat poedersuiker en een pruimencompote. Je kunt de schmarren ook bewaren en later kort opbakken in wat boter met suiker voor een lekker karamel-effect.
Zomerse recepten voor Schmarren & Co vind je Oostenrijk Magazine 3/2018. Oostenrijk Magazine editie 3/2018 is te koop in onze webshop.
PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:
Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl