‘Gastheer zijn geeft energie’
Hoe kwam je in Oostenrijk terecht?
‘Ik heb in Maastricht de hotelschool gedaan en later aan de Universiteit van Graz natuurgeneeskunde gestudeerd. Met mijn vrouw Riek heb ik een praktijk voor natuurgeneeskunde in Ter Aar. Mooi werk, maar het kost veel energie omdat we altijd te maken hebben met zieke mensen. Zo is het idee ontstaan om als tegenhanger een hotel te beginnen in Oostenrijk. Op vakantie hebben mensen een andere energie: opgewekt en vrolijk.’ Omdat ik van Oostenrijk én van de bergen houd, ben ik op internet gaan zoeken naar hotels die te koop stonden in bergrijke gebieden waar veel Nederlandse toeristen komen. Later hebben we drie objecten ter plaatse bekeken. In het Pitztal klopte alles.
Waarom viel jullie keuze op het Pitztal?
‘Behalve van Oostenrijk houd ik ook van de bergen. Daarom ben ik op internet gaan zoeken naar hotels die te koop stonden in bergrijke gebieden waar veel Nederlandse toeristen komen. Later hebben we drie objecten ter plaatse bekeken. In het Pitztal klopte alles. Ik kende het dal omdat ik er ’s zomers wel heb geklommen. Nu was ik meteen ondersteboven van het skigebied én van het hotel dat we inderdaad hebben gekocht. We wilden geen klusobject en dit zag er goed onderhouden uit.’
Wat doen jullie precies?
‘Ons hotel Intermontana heeft acht kamers. Dat is goed te doen voor ons tweeën, want we willen geen personeel. We zijn dus zelf receptionist, poetsvrouw, ontbijtchef en kok. Eigenlijk was ons plan een hotel garni te beginnen, maar omdat gasten het in de praktijk heerlijk bleken te vinden als ze na een dag skiën de deur niet meer uit hoefden, hebben we nu ook een kleine avondkaart. Inmiddels breng ik daarnaast een energieproduct op de markt voor bergwandelaars, klimmers, mountainbikers en trailrunners. In ons hotel zagen we gasten meestal Manner-repen, Muesli-repen of energiedrankjes meenemen voor een snelle energieboost onderweg. Omdat daar vaak veel suiker in zit, zakt je energieniveau na die korte boost vaak weer in. Op zoek naar een alternatief heb ik de energy gum GRIZZ ontwikkeld. Die komt half juli op de markt en is nu al in Oostenrijk op sommige plekken verkrijgbaar.’
Hoe verdeel je je tijd tussen Oostenrijk en Nederland?
‘Tijdens het winter- en zomerseizoen zijn we in Oostenrijk; de rest van het jaar wonen en werken we in Nederland. We zitten in een gigantische tweestrijd of we permanent naar Oostenrijk gaan. We krijgen energie van het werk, de natuur is prachtig en het leven hier is heel gemoedelijk en persoonlijk, maar St. Leonard is wel erg klein en iedereen kent elkaar. Is dat op termijn wel zo prettig? Voorlopig twijfelen we nog te veel om de knoop door te hakken.’
Welke tip heb je voor iedereen die overweegt naar Oostenrijk een hotel te beginnen?
‘Controleer goed of het hotel dat je wilt kopen een up-todate klantenbestand heeft. Soms laten verkopers de zaak eerst doodbloeden. Omdat de activiteit na drie jaar overgaat van zakelijk naar privé, levert hen dat fiscaal voordeel op.
Hotel: Intermontana
GRIZZ: grizzenergygum.com
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer