Bezienswaardigheid

Wiener Staatsoper

Tekst: Emely Nobis

Wiener Staatsoper

Wiener Staatsoper © Christian Stemper 2012

De bouwgeschiedenis van de Wiener Staatsoper, Oostenrijks grootste operahuis, is zonder meer operawaardig. De (toen nog) K.K. Hofoper werd ontworpen door August von Sicardsburg (exterieur) en Eduard von der Nüll (interieur) in de stijl van het historisme: de architecten wilden het mooiste en beste uit historische stijlperiodes samenbrengen in dit prestigieuze gebouw aan de nieuwe Ringstraße.

Vanaf bouwbegin in 1861 vonden de Weners het niks, juist vanwege het ratjetoe aan stijlen. Erger nog was dat keizer Franz Joseph het een ‘versunkene Kiste’ noemde omdat de rijbaan van de Opernring een meter hoger kwam te liggen dan het operahuis. Dat was een fout (later gecorrigeerd) van de stad, maar de hoon voor deze ‘bouwcatastrofe’ viel de architecten te beurt.

De kritiek was zo heftig, dat de vernederde Von der Nüll zich op 4 april 1868 verhing. Von Sicardsburg stierf kort daarop aan de gevolgen van een beroerte. Bij de opening een jaar later, op 25 mei 1869, omarmden de Weners hun nieuwe operahuis en begreep niemand meer wat het probleem was geweest.

In het operahuis zijn dagelijks rondleidingen (hoek Opernring/Operngasse, aanmelden niet nodig). Je kunt het huis ook bezichtigen rondom een voorstelling. Goedkope staplaatsen (enkele euro) zijn vanaf 80 minuten voor aanvang te koop bij de ingang Operngassewiener-staatsoper.at




Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann