Het is het belangrijkste én meest curieuze kunstwerk van Innsbruck: de Hofkerk met de Schwarze Mander: achtentwintig meer dan levensgrote bronzen beelden die ‘zwarte mannen’ worden genoemd omdat het brons in de loop der jaren pikzwart is geworden. Kerk en interieur werden gebouwd voor keizer Maximiliaan I van Oostenrijk (1459-1519). Die wilde dat men eeuwig aan zijn grootsheid zou denken en plande daarom al zeventien jaar voor zijn overlijden een pronkvol grafmonument.
De tombe met daarin zijn lichaam zou worden omringd door veertig standbeelden van familieleden en historische helden als koning Arthur en Godfried van Bouillon. Pas vijf van de loodzware beelden waren klaar toen hij stierf. Kort daarvoor had hij bepaald dat hij niet in zijn residentie Innsbruck begraven wilde worden, maar in de St. Georgs-kapel van zijn burcht in Wiener Neustadt. Helaas had hij niet vastgelegd wat er met het geplande grafmonument – te groot en te zwaar voor deze locatie – moest gebeuren.
Kleinzoon Ferdinand I hakte uiteindelijk de knoop door. Hij besliste dat het monument in Innsbruck zou komen, maar wel met minder beelden (het werd erg duur). Ook liet hij een kerk bouwen (in 1533) om het geheel een dak boven het hoofd te geven. Bij nadere beschouwing blijken er tussen de Schwarze Mander ook vrouwen te staan, onder wie Maximiliaans twee echtgenotes Maria van Bourgondië en Bianca Maria Sforza. Met z’n allen bewaken ze dus een leeg praalgraf.
Universitätsstraße 2 in Innsbruck, tiroler-landesmuseen.at
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
mooiste plekjes
2023
8 spannende burchtruïnes
13 spectaculaire uitzichtplatforms
Bad Ischl
Salzburg
Wenen
Schwarze Mander
Virgental