‘Het buitenleven is uniek’

Laura Münzberg uit Dokkum is nu Hüttenwirtin in Tauplitz in Stiermarken.

Laura Münzberg

Laura Münzberg

Hoe kwam je in Oostenrijk terecht?

‘Ik leerde mijn Duitse man kennen toen ik op de Nederlandse ambassade in Boedapest werkte. Toen mijn contract afliep en zijn expatperiode bij Daimler erop zat, zijn we in Duitsland gaan wonen. In 2013 logeerden we tijdens de wintersport op de Grazerhütte op de Tauplitzalm in het Salzkammergut (Stiermarken). Toen we er het jaar erop met onze pasgeboren zoon weer kwamen, vertelde de pachter dat hij ermee stopte. Mijn man – die indertijd ouderschapsverlof had – riep spontaan: “Dan gaan wij het doen.” ‘

Waarom Hüttenwirt?

‘Het is een mooie, authentieke hut uit 1928. De ligging op de Tauplitzalm in het Ausseerland – zowel een wandel- als wintersportgebied – is ideaal. Extra aantrekkelijk is dat de beroemde bergbeklimmer Heinrich Harrer hier eerder Hüttenwart was: in 1933-34. ‘

Hoe bevalt het werk?

‘We zijn in maart 2015 begonnen en dat eerste jaar was heel zwaar. We hadden geen idee van regelgeving, gastronomie, hotellerie of personeel… Bovendien was het die zomer meteen heel druk. Gelukkig zijn mijn ouders een paar keer komen helpen. Inmiddels hebben we drie kinderen. De tweede werd midden in het zomerseizoen geboren. Op de dag van de bevalling stond ik nog in de bediening en een week erna was ik weer aan het werk. Je moet gewoon door.’

Hoe is het wonen in een berghut?

‘We wonen in de hut samen met het personeel en hebben bovendien vijftig slaapplaatsen voor gasten. Het vele contact is leuk, maar twee jaar geleden hebben we bij een verbouwing wel een eigen woongedeelte met kleine woon-, slaap- en badkamer gecreëerd. Het wonen op een alm kan lastig zijn, bijvoorbeeld als we onze oudste zoon in de winter met sneeuwscooter of pistenbully naar de Kindergarten moeten brengen omdat de liften nog niet in gebruik zijn.’

Wat mis je uit Nederland?

‘Soms het fietsen en Nederlandstalige tijdschriften, maar het buitenleven hier is uniek en bijzonder. Eigen baas zijn op een aantrekkelijke locatie: daar doen we het voor.’

Tip

‘Er zijn altijd weer gasten die zelf meegebracht eten bij ons willen opwarmen. Dat kun je niet maken. Elke Hüttenwirt leeft ervan dat gasten ook iets consumeren. Wie z’n eigen prutje wil koken, kan naar een Selbstversorgerhütte. Daarvan zijn er genoeg.’

grazerhuette.at; huettenwirtin.at (Laura’s website met tips voor het leiden van een berghut)