Recepten
Käferbohnensalade uit Stiermarken
In veel restaurants in Stiermarken staat een ‘Kähferbohnensalade’ op de kaart. De basis van deze regionale specialiteit zijn Käferbohnen, een bonensoort die goed gedijt in het beschutte, warme klimaat van Stiermarken. Ze dankt haar naam aan de uiterlijke gelijkenis met (wit bespikkelde) kevers.
Ingrediënten
- Een pond gekookte of een half pond gedroogde bonen
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- Enkele eetlepels pompoenpittenolie (ook een specialiteit van Stiermarken, in Nederland verkrijgbaar in sommige natuurwinkels)
- Een scheut appelazijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
Laat de gedroogde bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in circa één uur tijd gaar of maak een blik gekookte bonen open en spoel de bonen af met water. Maak een dressing van de olie, azijn, zout en peper (de olie heeft een sterke nootsmaak, proef zelf wat je de beste verhouding olie-azijn vindt). Meng alle ingrediënten in een kom.
Tip
- Je kunt deze eenvoudige salade verfijnen met bijvoorbeeld verse peterselie, stukjes paprika of tomaat of veldsla. Het is ook erg lekker om er heel fijngesneden gekookt rundvlees (Tafelspitz) doorheen te mengen. Laat de salade dan wel ten minste een half uur trekken, zodat het vlees de smaak van de vinaigrette in zich kan opnemen.
- Käferbohnen en pompoenpittenolie kun je in heel Oostenrijk, maar vooral in Stiermarken, kopen. Ze blijven lang houdbaar, dus neem gerust een zak gedroogde of enkele blikken gekookte Käferbohnen mee terug van je vakantie en maak dan op een mooie zomerdag deze eenvoudige salade. Geen Käferbohnen in huis? Gebruik eventueel grote witte bonen (gigantes) als alternatief.
- Käferbohnen zijn net als andere bonen ideaal voor vegetariërs en veganisten, vanwege het hoge vitamine B-gehalte.
- De smaak van de grote, stevige en tegelijk romige boon doet denken aan die van kastanjepuree.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflookcrèmesoep
Runderroulade
Apfelknödel
Alt-Wiener Suppentopf
Montafoner kaassoep
Zuurkoolstrudel
Germknödel
Weense aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Buchteln
Maanzaad-Guglhupf
Schupfnudeln met maanzaad
Reisfleisch
Salzburger Nockerln
Osterkranz
Weense goulash
Tiroler Gröstl
Weense Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen
Flammkuchen à la Wiesen
Marillenknödel
Kärntner Reindling
Striezel
Spinazie- of daslookknoedels
Waldviertler Mohnzelten
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Lesachtaler
brood
Kaspressknödel
(suppe)
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter
Xeis-Burger
Käferbohnensalade