Recepten
Käferbohnensalade uit Stiermarken
In veel restaurants in Stiermarken staat een ‘Kähferbohnensalade’ op de kaart. De basis van deze regionale specialiteit zijn Käferbohnen, een bonensoort die goed gedijt in het beschutte, warme klimaat van Stiermarken. Ze dankt haar naam aan de uiterlijke gelijkenis met (wit bespikkelde) kevers.

Käferbohnensalade
Ingrediënten
- Een pond gekookte of een half pond gedroogde bonen
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- Enkele eetlepels pompoenpittenolie (ook een specialiteit van Stiermarken, in Nederland verkrijgbaar in sommige natuurwinkels)
- Een scheut appelazijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
Laat de gedroogde bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in circa één uur tijd gaar of maak een blik gekookte bonen open en spoel de bonen af met water. Maak een dressing van de olie, azijn, zout en peper (de olie heeft een sterke nootsmaak, proef zelf wat je de beste verhouding olie-azijn vindt). Meng alle ingrediënten in een kom.
Tip
- Je kunt deze eenvoudige salade verfijnen met bijvoorbeeld verse peterselie, stukjes paprika of tomaat of veldsla. Het is ook erg lekker om er heel fijngesneden gekookt rundvlees (Tafelspitz) doorheen te mengen. Laat de salade dan wel ten minste een half uur trekken, zodat het vlees de smaak van de vinaigrette in zich kan opnemen.
- Käferbohnen en pompoenpittenolie kun je in heel Oostenrijk, maar vooral in Stiermarken, kopen. Ze blijven lang houdbaar, dus neem gerust een zak gedroogde of enkele blikken gekookte Käferbohnen mee terug van je vakantie en maak dan op een mooie zomerdag deze eenvoudige salade. Geen Käferbohnen in huis? Gebruik eventueel grote witte bonen (gigantes) als alternatief.
- Käferbohnen zijn net als andere bonen ideaal voor vegetariërs en veganisten, vanwege het hoge vitamine B-gehalte.
- De smaak van de grote, stevige en tegelijk romige boon doet denken aan die van kastanjepuree.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade