‘‘Ze zijn hier zo bourgondisch’
Hoe kwam je in Oostenrijk terecht?
’Min of meer per toeval. Na mijn studie marketing wilde ik reizen. Al liftend kwam ik terecht in Frankrijk, waar ik twee maanden in een Boeddhistisch klooster woonde, en later in Oostenrijk, waar ik onder meer werkte in een zomerkamp voor kinderen in Burgenland. Toen het geld bijna op was, was ik in Salzburg.’
Wat doe je daar?
‘Op 1 mei 2009 heb ik samen met een vriend het Belgisch bierlokaal Alchimiste Belge in de Bergstraße geopend. Hij deed de broodjes, ik het bier. Iedereen zei: dat lukt nooit. Salzburg is weliswaar een stad van bierdrinkers, maar craftbieren met hoge gisting – zoals ons Belgische bier – kende men nauwelijks. Toch liep het vanaf het begin goed genoeg om een jaar later mijn partner uit te kunnen kopen. Belgisch bier is een mastodont met karakter en geschiedenis. Ik denk dat mensen merken dat het mij niet om de commercie gaat, maar dat er authentiek hartbloed in zit. In het begin importeerde ik alle bier, vooral van kleinere Belgische brouwerijen. Inmiddels ben ik gediplomeerd biersommelier en laat ik door een lokale brouwerij ook een eigen huismerk brouwen: Nocksteiner Bier, inmiddels vier soorten. Mijn droom is een eigen bierhal in Guggenthal, een dorpje aan de voet van de Gaisberg – in de buurt van waar ik met mijn Oostenrijkse vriendin en onze zoon Emile-Noah woon.’
Wat mis je uit België?
‘Behalve het frietkot en de koersgekte tijdens de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix mis ik niets. Ik kan zwemmen in meren met drinkwaterkwaliteit. ’s Winters sta ik binnen een uur op de piste. Oostenrijkers zijn net als Belgen buikmensen en echte Bourgondiërs. Het taaltje klinkt bovendien zo romantisch… Oostenrijk is het mooiste land om in te wonen dat er is.’
Tip
‘Zoals in elke grotere stad wonen ook in Salzburg nauwelijks nog oorspronkelijke Salzburgers. Als je de cultuur van een land wilt begrijpen, moet je zo snel mogelijk het platteland op en daar met de mensen praten.’
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.