Bezienswaardigheid
Stift Melk
Majestueus troont Stift Melk op een rotsplateau langs de Donau in de Wachau (Neder-Oostenrijk). Al van verre zijn de twee naar de hemel rijzende torens en koepel van de abdijkerk zichtbaar. Benedictijner monniken wonen en werken hier sinds 1089. De herbouw tot het huidige meesterwerk – een van de belangrijkste en meest harmonische barokensembles wereldwijd – begon in 1702 onder leiding van de beroemde Oostenrijkse architect Jakob Pradtauer en eindigde tien jaar na diens overlijden in 1736.
De monniken van Melk brengen de Regel van Sint-Benedictus – Ora et labora (Bid en werk) – in de praktijk door de zielzorg voor 23 parochies, het managen van hun gymnasium, culturele evenementen én ontvangst van toeristen. Een rondleiding in het UNESCO-werelderfgoed begint in het abdijmuseum (in de vleugel die vroeger voor de keizerlijke familie was bestemd) met een multimediale expositie over de ruim 900-jarige geschiedenis van de abdij. Daarna wandel je door de pronkvolle Marmorsaal en de imposante bibliotheek, beide met plafondfresco’s van Paul Troger. De Altane (het balkon tussen marmeren zaal en bibliotheek) biedt een goddelijk uitzicht op het Donaulandschap.
In de abdijkerk hebben Paul Troger en andere Europese kunstenaars met hun fresco’s de hemel op aarde geschapen. Ook na de rondleiding ben je niet uitgekeken. In het paradijselijke park rondom de abdij, met in het paviljoen een café, bloeit elk seizoen wel iets. De subtiele nieuwbouw tegen het noordelijke bastion herbergt de kloosterwinkel, een expositieruimte met werk van de gymnasiasten en een dakterras met opnieuw een goddelijk uitzicht.
Stift Melk is het hele jaar geopend, stiftmelk.at
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
mooiste plekjes
2023
8 spannende burchtruïnes
13 spectaculaire uitzichtplatforms
Bad Ischl
Salzburg
Wenen
Schwarze Mander
Virgental