2. Naar de ambassade!
We besloten om de grond te kopen als we er mochten bouwen. De plek was ideaal voor ons, op 1300 meter hoogte, tweehonderd meter van het middenstation van de skilift en aan een doodlopend straatje. Omdat het zo vlak bij de skilift ligt, wordt de weg in de winter ook goed schoon gehouden. Aan de achterkant van het perceel staan hoge dennenbomen met daarachter een met bloemen begroeide bergweide.
Het perceel is wel erg steil, het uitzicht is niet spectaculair maar wel heel mooi,
de lucht is schoon, er loopt een watertje en je hoort de vogels fluiten…
Adviseur Frank gaf aan dat er een bouwbestemming op zat, maar omdat we geen zin hebben om in of ander televisieprogramma te komen waarin blunders van Nederlanders in het buitenland worden getoond, wilden we dat toch wel even van de gemeente Bad Klein Kirchheim bevestigd krijgen. Geloof het of niet… de volgende dag hadden we al bericht dat het inderdaad een bouwperceel betrof en dat we er,
mits volgens de regels, mochten bouwen wat we wilden.
Overdracht in Den Haag
Voor de overdracht hoefden we niet naar Oostenrijk maar naar de Oostenrijkse ambassade in Den Haag! Krijg je in Nederland tenminste nog een kopje koffie bij de notaris; ook dat was er nu niet bij. Achter een glazen ruitje zat een dame die onze paspoorten in ontvangst nam en er een kopie van maakte. Na ieder veertig euro te hebben betaald, konden we de papieren tekenen en was de koop rond.
Een beetje verdwaasd stonden we na vijf minuten weer buiten, bankrekening geplunderd maar… grond gekocht!
Je krijgt de eigendomsakte dan nog niet meteen mee. Het geld dat je betaalt voor de grond (of het onroerend goed) wordt op een “derdenrekening” geparkeerd. Dan wordt er een onderzoek gestart naar de achtergrond van zowel de nieuwe eigenaar (is het geld niet verkregen door illegale activiteiten) als de verkopende partij: is deze wel echt de eigenaar? Is hij gemachtigd tot verkoop of rusten er nog schulden op?
Gekocht!
De koop is pas rond als dit allemaal duidelijk is, en daar kun je gerust drie maanden voor rekenen! Gevaar is dat de betreffende notaris al voordat het onderzoek is afgerond het geld aan de verkopende partij uitkeert. Als je zelf wilt kopen, is het dus verstandig om dat in de gaten te houden.
Nog een tip: Een leuk boek met meer informatie is Wonen en kopen in Oostenrijk, geschreven door P.L. Gillissen.
Nu kunnen we gaan nadenken over het huis….
Servus, Elselien.