Bij Oostenrijks eten denken mensen vooral aan schnitzel en strudel. Maar wist je dat het land ook een schat aan fantastische kazen produceert? We hebben het dan niet over de plakjes in de supermarkt, maar over authentieke, ambachtelijke kazen die het verhaal vertellen van eeuwenoude tradities, frisse Alpenlucht en gepassioneerde kaasmakers.
Proef de Alpen in Voralberg
De westelijke deelstaat Voralberg is een waar kaasparadijs, met de Bregenzerwälder Bergkäse als absolute ster. Deze harde, pittige kaas draagt een beschermd keurmerk wat betekent dat hij alleen in deze regio, onder strikte voorwaarden, gemaakt mag worden.
Het proces begint hoog in de bergen, op de Almen, waar de koeien grazen op weelderige weiden vol kruiden en bloemen. Deze bijzondere voeding proef je terug in de melk en dus in de kaas. De kaasmakers op de Almen werken vaak nog op ambachtelijke wijze, precies zoals generaties voor hen dat deden. In de zogeheten 'Sennereien' (kaasmakerijen) zie je met eigen ogen hoe de melk wordt omgetoverd tot die goudgele delicatesse.
Combineer je kaasreis met wandelen: In de Bregenzerwald-regio vind je talloze gemakkelijke wandelpaden die je langs deze Almen voeren. Stel je voor: een ontspannen wandeling door glooiende heuvels, de geur van vers gemaaid gras in je neus, en dan ineens sta je bij een kleine Sennerei. Hier kun je de kaas direct proeven, vers van de plank, en je verbazen over de intense smaken. Sommige kaasmakerijen bieden ook rondleidingen aan, compleet met een proeverij van verschillende rijpingsgraden en bijpassende lokale schnaps.
Alpenkaas met karakter in Tirol en Salzburg
Naast Vorarlberg zijn er ook in Tirol en Salzburg specifieke Almen en dalen waar je unieke, kleinschalige kaasmakerijen vindt. Deze plekken liggen vaak buiten de gebaande paden en bieden een mooie inkijk op het Oostenrijkse kaasambacht.
In Tirol kom je bijvoorbeeld de 'Almkaas' tegen, vaak gemaakt van de melk van koeien die de hele zomer in de bergen graasden. Deze kazen hebben een robuust, nootachtig karakter. Veel van deze Almen zijn bereikbaar via rustige wandelroutes en nodigen uit tot een welverdiende pauze bij een authentieke Almhütte. Proef een 'Kasbrot' (brood met Alpkäse) en ervaar de puurheid van de bergen.
Rondom Salzburg, met name in het Salzburger Saalachtal of in het Lungau-gebied, vind je ook diverse kleine kaasmakerijen die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld zachte schapenkazen of kruidige geitenkazen. Deze variëren van mild en romig tot pittig en complex. Sommige van deze plekken organiseren zelfs kleine kaasmarkten of proeverijen, waar je direct in contact komt met de producenten.
Dus, ben je klaar voor een culinaire ontdekkingsreis door Oostenrijk? Laat de gebaande paden achter je en duik in de wereld van ambachtelijke kaas. Je zult niet alleen heerlijke smaken ontdekken, maar ook de ziel van de Oostenrijkse Alpen.


