Uit het kookboek Natuurlijk Oostenrijk van Laura de Grave

Het recept van deze Mohnzelten, een typische specialiteit uit het Waldviertel, komt van Margarete Grebl van het Waldviertler Mohnhof, een winkel/maanzaadmuseum waar ze allerlei maanzaadproducten verkopen. Deze dikke, ronde koeken van aardappeldeeg met grijze maanzaadvulling zijn zo ongelooflijk lekker dat ik haar na het proeven aan haar keukentafel letterlijk smeekte om het familierecept. Dit is het, bedank me maar als je het geproefd hebt.

Snack – 8 stuks – 45 min + 20 min oventijd

Ingrediënten

Voor het aardappeldeeg

  • 225 g kruimige aardappels
  • 65 g ongezouten roomboter
  • 250 g tarwebloem
  • 8 g bakpoeder
  • 2 el slagroom
  • 1 middelgroot ei

Voor de vulling

  • 75 g ongezouten roomboter
  • 200 g Mohn (maanzaad)
  • 100 g poedersuiker
  • 1,5 el honing
  • 1 el volle melk
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 tl kaneel

    Keukenspullen
    aardappelpers of stamper
    maanzaadmolen (online te koop)
    bakpapier 

1 Schil voor het aardappeldeeg de aardappels en kook ze in circa 20 minuten gaar. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Draai de aardappels door een aardappelpers of prak ze heel fijn met een stamper. Laat helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Smelt voor de vulling de boter op laag vuur in een steelpan. Maal de Mohn (maanzaad) in de maanzaadmolen. Verwerk de gesmolten boter met de gemalen maanzaad, poedersuiker, honing, melk, vanillesuiker en kaneel tot een vulling. Kneed de vulling goed met je handen door zodat hij wat compacter wordt, laat eventueel opstijven in de koelkast, en verdeel in 8 porties. Was en droog je handen.

Smelt de boter voor het aardappeldeeg op laag vuur in een steelpan. Kneed de bloem, bakpoeder en gepureerde aardappel met de gesmolten boter, slagroom en ei in een kom tot een soepel deeg.

4 Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm van elk stuk een bal. Vorm van de ballen platte schijven van circa Æ 12 cm. Leg telkens een schijf in je linkerhand en leg er met je rechterhand een portie maanzaadvulling op. Was en droog je rechterhand. Vouw het deeg met behulp van je rechterhand om de maanzaadvulling. Druk de balletjes voorzichtig plat tot ronde koeken van circa Æ 8-10 cm en 2-3 cm dik.

Leg de Mohnzelten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koeken in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Draai halverwege de baktijd om.

Natuurlijk Oostenrijk. Een kookboek, niet alleen boordevol bijzondere recepten uit Oostenrijk, maar ook een boek met heel veel achtergrondinformatie. 

Ontwerp zonder titel (2)

Altijd op de hoogte blijven?