Wijn
Welschriesling: Ongecompliceerd fris
Welschriesling – geen familie van de riesling – wordt ten onrechte gezien als minderwaardig. Een goede wijnmaker kan met deze frisse, ongecompliceerde druif alle kanten uit. Hoewel het wat betreft aanplant de tweede druif van Oostenrijk is, staat ze op de internationale waarderingsladder ver onder Oostenrijks nummer 1: Grüner Veltliner. Waarschijnlijke reden: haar naam! Welschriesling wordt vaak vergeleken met Riesling, maar dat is volkomen onterecht. Beide rassen zijn zelfs niet verwant.
In vergelijking met Riesling is het inderdaad een druif van mindere kwaliteit, maar dat neemt niet weg dat er uitstekende wijnen van gemaakt kunnen worden. Welschriesling komt vooral in Midden-Europa voor. In Hongarije noemen ze haar Olaszrizling en in Kroatië Graševina. De druif gedijt vooral in een koel klimaat, maar heeft in het groeiseizoen toch aardig wat warmte en zon nodig. In Oostenrijk vind je daarvoor op diverse plaatsen de optimale omstandigheden.
Welschriesling-wijnen zijn over het algemeen ongecompliceerd, fris, vrolijk en prettig geprijsd. In de geur is meestal zowel frisse citrus als verse appel te ontdekken. Heerlijk bij de bekende Brettljause: Plateau’s met worst, kaas, groenten en smeerseltjes op brood. Maar met welschriesling kan veel meer! Zo gebruiken ze de druif in het Weinviertel vaak voor Sekt, vanwege de forse hoeveelheid hoge zuren. Welschriesling wordt ook regelmatig in cuvées gebruikt. Denk aan de bekende Wiener Gemischter Satz, waar Welschriesling vaak deel van uitmaakt.
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Alpien genot
Bierstad Freistadt
Brouwerijen in Oostenrijk
Genotsfietsen
Wijngebied sinds de Romeinen
Kookkunst in de bergen